Πολιτική

«Ραβασάκι» Ντράγκι για ανάπτυξη και μήνυμα προς Μέρκελ


Κουνάει το δάχτυλο στη Γερμανία ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Μείωση φόρου και δημόσιες επενδύσεις είναι το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι προκειμένου να ξεμπλοκάρει η οικονομία της Ευρωζώνης και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ο οποίος μετείχε χθες το βράδυ στο πρώτο μέρος των εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η οικονομία τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν στην Ευρώπη οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η ζήτηση και οι δημόσιες επενδύσεις και να μειωθούν οι φόροι. Το μήνυμα του κ. Ντράγκι έχει πολλούς απδέκτες με κύριο την Γερμανία η οποία εμμένει στις πολιτικές λιτότητας και στην φορομπηχτική πολιτική.

Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από τη σύνοδο, ο κ. Ντράγκι μίλησε για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και για σημάδια βελτίωσης σε πολλές πλευρές της, όπως στην αγορά εργασίας και στην αγορά χρήματος.

Ο ίδιος ωστόσο, μίλησε για ρίσκα που παραμένουν και τα οποία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες, από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά, γεγονός στο οποίο απέδωσε και τις πρόσφατες σημαντικές αποφάσεις της ΕΚΤ για έγκριση ισχυρού πακέτου μέτρων, βασικός άξονας του οποίου -όπως είπε- είναι να υπάρξει απευθείας διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Επισημαίνεται ότι ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τόνισε σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις ότι: «αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί με μέτριους ρυθμούς. Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να υποβοηθηθεί περαιτέρω από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει και τον ευνοϊκό αντίκτυπό τους στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, καθώς και από τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης χάρη στις προηγηθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου αναμένεται να παρέχει πρόσθετη στήριξη στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στην ιδιωτική κατανάλωση, καθώς και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στις επενδύσεις. Επιπροσθέτως, η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ είναι ελαφρώς επεκτατική, αντανακλώντας εν μέρει τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των προσφύγων. Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από τις υποτονικές προοπτικές για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, από τις ευμετάβλητες χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών σε ορισμένους τομείς και τον βραδύ ρυθμό υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.»

«Η νομισματική πολιτική επικεντρώνεται στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα και η διευκολυντική της κατεύθυνση στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, προκειμένου να αποκομισθούν πλήρως τα οφέλη από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει, είναι αναγκαία η αποφασιστική συμβολή και άλλων τομέων πολιτικής. Δεδομένου ότι η διαρθρωτική ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή και ο ρυθμός αύξησης του δυνητικού προϊόντος στη ζώνη του ευρώ είναι χαμηλός, η εν εξελίξει κυκλική ανάκαμψη θα πρέπει να στηριχθεί από αποτελεσματικές διαρθρωτικές πολιτικές. Συγκεκριμένα, η ανάληψη δράσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκών δημόσιων υποδομών, είναι καίριας σημασίας για την αύξηση των επενδύσεων και την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε ένα περιβάλλον διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, όχι μόνο θα οδηγήσει σε υψηλότερη διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, αλλά και θα καταστήσει τη ζώνη του ευρώ πιο ανθεκτική σε παγκόσμιες διαταραχές. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων εξακολούθησε να είναι σχετικά περιορισμένη το 2015. Χρειάζεται επομένως επίσπευση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη και ταυτόχρονα να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλήρης και συνεπής εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί ζωτικό παράγοντα για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο δημοσιονομικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, όλες οι χώρες θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η σύνθεση της δημοσιονομικής τους πολιτικής να είναι πιο ευνοϊκή για την ανάπτυξη.»

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις