Επιχειρήσεις

Reggeborgh: Ο κερδοσκόπος που δηλώνει στην Ελλάδα “επενδυτής”


 Η γνωστή φράση ότι «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Reggeborgh, που εμφανίζεται ως μακροχρόνιος επενδυτής, αλλά μέχρι στιγμής αποδεικνύεται επιθετικός παίκτης στην ελληνική κατασκευαστική αγορά, όπου έχει ήδη αποκομίσει τεράστια κέρδη «ανακατεύοντας την τράπουλα» με κινήσεις που προκαλούν ερωτηματικά. 

Αυτά τα χαρακτηριστικά “ταιριάζουν γάντι” και στον επικεφαλής του ολλανδικού ομίλου Χένρι Χόλτερμαν, ο οποίος επιβεβαιώνει κι εδώ τη φήμη που τον ακολουθεί στην πατρίδα του, ως χρηματιστηριακός παίκτης που αξιοποιεί και πολιτικές γνωριμίες για να επιτύχει τους στόχους του.

Ενδεικτική των κερδοσκοπικών προσανατολισμών της Reggeborgh και του επικεφαλής της είναι είναι οι μέχρι τώρα κινήσεις τους στην ελληνική αγορά:

  •  Επένδυσαν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αγοράζοντας το πακέτο σχετικής πλειοψηφίας από τον βασικό μέτοχο.
  • Εν συνεχεία απέκτησαν στρατηγική συμμετοχή στον βασικό ανταγωνιστή της, τον όμιλο Ελλάκτωρ.
  • Οταν κινδύνευσαν να κατηγορηθούν για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού και σύγκρουση συμφερόνων, αποχώρησαν “εν μιά νυκτί” από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναγκάζοντας(;) τον συνεταίρο τους να επαναγοράσει με μεγάλο premium το πακέτο που τους είχε πουλήσει.
  • Μετά “άλωσαν” τον όμιλο Ελλάκτωρ, επενδύοντας μέρος από τα κέρδη των 180 εκατ.  που είχαν αποκομίσει από την πώληση μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τοποθέτησαν στη βασική ανταγωνίστρια της πρώην εταιρείας τους περίί τα 130-140 εκατ. ευρώ - και περιμένουν να αποδώσουν.

Το παράδοξο είναι ότι από τότε που επένδυσαν στην Ελλάκτωρ και τοποθέτησαν διοίκηση της επιλογής τους, η εταιρεία χάνει έργα. Αντίθετα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την οποία αποχώρησαν, έχει υπερδιπλασιάσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανειλημμένων έργων, που υπολογίζεται σε ύψος-ρεκόρ 4,5 δισ. ευρώ.
 Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση τεσσάρων σιδηροδρομικών  έργων της ΕΡΓΟΣΕ, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, οι διαγωνισμοί για τα οποία θύμισαν τις “παλιές καλές εποχές” της διαπλοκής. Η διαφορά είναι τώρα ότι το μεγάλο μερίδιο (δύο από τα τέσσερα) τα κέρδισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ η Ακτωρ συμμετείχε μόνον σε έναν διαγωνισμό, στον οποίο αναδείχθηκε τελευταία!

Τα "πεπραγμένα" σε Ολλανδία - Γερμανία

Σημειώνεται ότι η Reggeborgh έχει προϊστορία σε χρηματιστηριακές επενδύσεις όπου ανέκυψαν ποικίλες εμπλοκές. Σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκε μάλιστα στο στόχαστρο της ολλανδικής επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ερευνούσε το ενδεχόμενο εσωτερικής πληροφόρησης. Εναντίον της στράφηκαν και ενώσεις μετόχων, που κατέθεσαν αγωγές αξιώνοντας αποζημιώσεις. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις η Reggeborgh τελικά συμβιβάστηκε, καταβάλλοντας αποζημιώσεις.

Πέρα όμως τις χρηματιστηριακές κινήσεις, για να επιτύχει τους επιχειρηματικούς στόχος του και να αυξήσει την κερδοφορία του ο ολλανδικός όμιλος προσπαθεί να διατηρήσει σχέσεις υψηλού επιπέδου σε πολιτικό επίπεδο, σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται.  

Στη Γερμανία είναι γνωστές οι καλές σχέσεις του με τον Αρμιν Λάσετ, τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία. Δυστυχώς για τον κ. Χόλτερμαν, ο φίλος του – o “Τουρκο-¨Αρμιν” όπως τον αποκαλούν οι άσπονδοι εσωκομματικοί εχθροί του, λόγω της ενασχόλησης του με την ενσωμάτωση των Τούρκων μεταναστών στη γερμανική κοινωνία -   έχασε τις εκλογές και ίσως χάσει και την προεδρία του CDU. Θα είναι λοιπόν λιγότερο χρήσιμος...  
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα