Οικονομία

Ρέγκλινγκ-ΕSM: Να επιστρέψει η Ελλάδα σε πρωτογενή πλεονάσματα


«Καμπανάκι» για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας έκρουσε ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και πριν την πανδημία. Η Ελλάδα αν και κατέγραψε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2021 (στις πρώτες θέσεις εντός της Ευρωζώνης), συνεχίζει να έχει δυσθεώρητο χρέος (πάνω από 200% του ΑΕΠ), ενώ το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 10,2 δισ.ευρώ.

«Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως την περίοδο πριν από την πανδημία», αναφέρει ο κ.Ρέγκλινγκ στην ανακοίνωση του ESM, με την οποία επικυρώνει την 12η   μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τις αποφάσεις για τις δόσεις που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα.

Οι συστάσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ καταδεικνύουν την ανησυχία και τον προβληματισμό που εδράζονται στις Βρυξέλλες, για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και αυτό παρά το γεγονός ότι αυτή παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη την περασμένη χρονιά. 
Ο επικεφαλής του ESM, πάντως, αποδίδει τα εύσημα στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που τελέστηκαν το 2021, σημειώνοντας, ωστόσο, πως πρέπει να συνεχιστούν «για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών» του κράτους προς ιδιώτες».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα