Στον κατάλογο με τους «πράκτορες του εξωτερικού» καταχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας, 9 αμερικανικά ΜΜΕ , μεταξύ των οποίων το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) και το Voice of America (VOA), μετά την επικύρωση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενός νόμου που επιτρέπει την καταχώριση και των μέσων ενημέρωσης στον κατάλογο αυτόν.
Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσιεύει στον ιστότοπό του ότι αποφάσισε να καταχωρίσει τα επιδοτούμενα από το αμερικανικό Κογκρέσο VOA και RFE/RL, όπως και άλλα επτά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με αυτά τα δύο, στον κατάλογο αυτόν καθώς "ασκούν καθήκοντα ξένου πράκτορα".
Στα τέλη του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Putin επικύρωσε έναν νόμο που επιτρέπει την καταχώριση οποιουδήποτε διεθνούς μέσου ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία στον κατάλογο αυτόν με τους «πράκτορες του εξωτερικού» βάσει σχετικής απόφασης που θα λαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιδρώντας στο γεγονός ότι το ρωσικό δίκτυο RT καταχωρίστηκε ως «πράκτορας του εξωτερικού» στις ΗΠΑ.
Τον νόμο αυτόν καταδίκασε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατήγγειλε ότι «οποιοδήποτε ξένο μέσο ενημέρωσης θα μπορεί να χαρακτηριστεί πράκτορας του εξωτερικού αυθαίρετα από το υπουργείο Δικαιοσύνης».
Ο νόμος αυτός, που επικρίθηκε επίσης έντονα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και τη Διεθνή Αμνηστία, υποχρεώνει κυρίως τα μέσα ενημέρωσης που αφορά να δίδουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική τους κατάσταση και να αναφέρουν στα κείμενά τους ότι έχουν καταχωριστεί ως "πράκτορες του εξωτερικού".
Με τον νέο νόμο που επικυρώθηκε τον Νοέμβριο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, διευρύνεται ώστε να αφορά και τα ξένα ΜΜΕ προηγούμενος νόμος που είχε υιοθετηθεί το 2012 και αφορούσε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Οι ραδιοσταθμοί VOA και RFE/RL, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κογκρέσο, ήταν τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που είχαν προειδοποιηθεί από τη Μόσχα για μια πιθανή καταχώρισή τους προσεχώς σε αυτόν τον κατάλογο.