Διεθνή

Ρωσία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την έξοδο από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών


Το κοινοβούλιο της Ρωσίας ολοκλήρωσε σήμερα την ψήφιση ενός νόμου που ανακαλεί την επικύρωση από τη Μόσχα της παγκόσμιας συνθήκης απαγόρευσης των δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Η άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενέκρινε τον νόμο με ψήφους 156-0, έπειτα από την επίσης ομόφωνη έγκρισή του από την κάτω βουλή, την Κρατική Δούμα. Τώρα πηγαίνει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για υπογραφή.

Ο Πούτιν κάλεσε τους βουλευτές νωρίτερα αυτό τον μήνα να κάνουν την αλλαγή ώστε να «αντικατοπτρίσουν» τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπέγραψαν, αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν, τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).

Η Ρωσία λέει πως δεν θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές, εκτός εάν το κάνει η Ουάσινγκτον, όμως ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών ανησυχούν ότι μπορεί να κινείται προς μια δοκιμή που η Δύση θα αντιλαμβανόταν ως απειλητική κλιμάκωση στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εντείνει τον «πυρηνικό εκβιασμό».

Αν και ποτέ δεν τέθηκε επίσημα σε ισχύ, η CTBT έχει καταστήσει τις πυρηνικές δοκιμές “ταμπού” -- καμία χώρα εκτός από τη Βόρεια Κορέα δεν έχει διενεργήσει δοκιμή που περιλαμβάνει πυρηνική έκρηξη αυτόν τον αιώνα.

Ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών λένε πως μια δοκιμή είτε από τη Ρωσία είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών σε μια περίοδο οξυμένης διεθνούς έντασης, με πολέμους να μαίνονται στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Λένε πως αν η μία χώρα προχωρήσει σε δοκιμή, η άλλη πιθανότατα θα κάνει το ίδιο και άλλες, όπως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Το CNN μετέδωσε τον περασμένο μήνα δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πως η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις στις τοποθεσίες πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποίησε χημική έκρηξη στην τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών τους στη Νεβάδα «προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να εντοπίζουν χαμηλής απόδοσης εκρήξεις σε όλο τον κόσμο».

Σε ομιλία του προς τους Ρώσους βουλευτές πριν από τη σημερινή ψηφοφορία ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε πως η έκρηξη στη Νεβάδα ήταν «αναμφίβολα, ένα πολιτικό σήμα».

«Όπως είπε ο πρόεδρός μας, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες κινηθούν προς την έναρξη πυρηνικών δοκιμών, θα πρέπει να απαντήσουμε εδώ και με τον ίδιο τρόπο», είπε.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα