Αγορές

Σε αναμμένα κάρβουνα οι αγορές - Απώλειες σε μετοχές και ομόλογα - Εθνική και Intracom στηρίζουν το ΧΑ


Η απειλή του επιταχυνόμενου πληθωρισμού και η προοπτική αύξησης των ευρωεπιτοκίων προκαλούν "ανατριχίλες" στις αγορές, που ανησυχούν επίσης για την συνέχιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις την οικονομία. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται σήμερα στα ευρωπαϊκά ομόλογα, σε πτωτική τροχιά οι χρηματιστηριακοί δείκτες, ακριβαίνει το πετρέλαιο, υψηλό 7ετίας καταγράφει η τιμή του brend. Βυθίζονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις τους εκτοξεύονται στα επίπεδα των εκλογών του 2019. Στο 2% η απόδοση του 10ετούς! Αρνητικά πρόσημα στο ΧΑ, όπου η Εθνική "σώζει την παρτίδα" για τις τράπεζες.

Αρνητικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος οι χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, που εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, προδιαγράφοντας ουσιαστικά μία σφιχτή νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, με αύξηση του κόστους χρήματος. Στην καταβύθιση των ελληνικών κρατικών χρεογράφων συμβάλλουν οι ανησυχίες για το εύρος της στήριξης που μπορεί να παράσχει η ΕΚΤ μετά τη λήξη του έκτακτου "πανδημικού" προγράμματος τον Μάρτιο.

Στο XA η εικόνα επιδεινώνεται σταδιακά, αλλά οι απώλειες είναι ακόμη  περιορισμένες, με τον ΓΔ να υποχωρεί κατά 0,50% και τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει μικρή άνοδο. Οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν στην κατεύθυνση που έδειξε η χθεσινή "βουτιά" του Dow Jones και του Nasdaq. Κατά 1,45% υποχωρεί ο DAX , στο -0,85% ο CAC-40.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα το άνοιγμα της Wall Street, που θα δώσει πάλι κατεύθυνση στις αγορές. Οι πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης είναι μεγάλες. Ευτυχώς ακολουθεί Σαββατοκύριακο και ως τη Δευτέρα πολλά μπορεί να αλλάξουν.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η επιδείνωση της εικόνας στο ταμπλό συνοδεύεται από σταδιακή επιβράδυνση των συναλλαγών - ένδειξη "κόπωσης" της αγοράς και στάσης αναμονής από μεγάλα χαρτοφυλάκια. Σε 4 ώρες συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 33,5 εκατ. ευρώ

Στο ταμπλό πρωταγωνιστούν η Εθνική (+2% σε νέο υψηλό 12μήνου), που  στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους δείκτες και η Intracom, που πραγματοποιεί εντυπωσιακό άλμα +5% με συναλλαγές 610.000 τεμαχίων. Νέα υψηλά 12μήνου κατέγραψαν επίσης  οι Eurobank, Τρ. Ελλάδος, OTE και Profile.

Οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί σε μεγάλο εύρος διακύμανσης με εναλλαγές προσήμων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,56% στις 951,44 μονάδες και χαμηλό -0,52% στις 941,19 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις  941,75 υποχωρώντας κατά 0,45%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,45%,στις 2.288,5 μονάδες. Οριακή πτώση 0,20% σημειώνει ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,84% και τώρα διατηρεί οριακά θετικό πρόσημο (+0,20%) χάρις στην Εθνική (+2,4%). Alpha και Τρ. Ελλάδος +0,3%, Attica -+0,2%, Πειραιώς -1,4%, Eurobank -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 5 μετοχές σημειώνουν άνοδο. ΟΤΕ +1,1%, Βιοχάλκο και Quest  +0,6%, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ +0,2%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν ΕΥΔΑΠ -2,3%, Lamda και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2%, Coca-Cola και Τιτάν  -1,3%, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα