Υγεία

Σε κλοιό οι ανεμβολίαστοι: Απειλές για καραντίνα και οικονομική ασφυξία  


Μετά το καρότο της προπληρωμένης κάρτας 150 ευρώ για τους εμβολιασμένους νέους (18-25 ετών), η κυβέρνηση ενεργοποίησε το μαστίγιο προς τους ανεμβολίαστους,  με ευθείες απειλές που ξεκινούν από εμπόδια στις μετακινήσεις, μέχρι καραντίνα και μάλιστα χωρίς οικονομική βοήθεια.

Υπό την απειλή της εξάπλωσης της πιό μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα (ινδική), της αύξησης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας (σήμερα πέρασαν τα 1.000) και με την επιβράδυνση της προόδου των εμβολιασμών (μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει πλήρως εμβολιαστεί το 39% του πληθυσμού) και την καθυστέρηση σχηματισμού του απαραίτητου τείχους ανοσίας πλήρως εμβολιασμένοι άνω του 75%) η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις στους ανεμβολίαστους

Διαπιστώνοντας ισχυρή άρνηση και επιφυλακτικότητα μεγάλου τμήματος του πληθυσμού το Μέγαρο Μαξίμου, όπως φαίνεται, αποφάσισε να προτάξει τιμωρητικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων, προκειμένου να τους εξωθήσει σε εμβολιασμό, για να γλυτώσουν τις συνέπειες.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι  σήμερα (3/7) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα (αρνητικό μοριακό ή rapid test και ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό) για τους μη εμβολιασμένους πολίτες να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. 

«Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος, αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει», ανέφερε.

Σημείωσε δε,  ότι ενώ είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, όπου γίνονταν 115.000 -120.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000 εδώ κι αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον. Τέλος, ο Σ. Πέτσας, προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει να πέφτει ο ρυθμός των εμβολιασμών, θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη. «Αν ξαναμπούμε σε lockdown η οικονομία θα καταστραφεί», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του OPEN και συνέχισε: «Αν κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, και νομίζουν ότι θα κάθονται τον χειμώνα και θα παίρνουν λεφτά, κάνουν λάθος».

Καραντίνα χωρίς στήριξη

Το σήμα τον εκφοβισμό των ανεμβολιαστών έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος απευθύνοντας  προειδοποίηση ότι τα επόμενα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους. 

«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει», έγραψε.

Αλλά και ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε περαιτέρω περιορισμούς και δυσκολίες για τους ανεμβολίαστους.
Στην πρόσφατη ενημέρωση ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν ξανά οριζόντια περιοριστικά μέτρα, ούτε θα υπάρξει γενικό lockdown. Αντίθετα, αν χρειαστεί, θα εφαρμόζονται lockdown «τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα» μόνο για τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομικά μέτρα στήριξης.

Είπε συγκεκριμένα:  «Επίσης, να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει.»

Διαχωρισμός και στα ΜΜΜ

Σε αυτό το κλίμα ακούγονται προτάσεις και για διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, πρότεινε μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζοντας πως για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «θα πρέπει ίσως να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε συρμούς ή δρομολόγια που να είναι μόνο για εμβολιασμένους».

Ο Γ. Τούντας υποστήριξε ότι «πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στους χώρους εργασίας. Το self test είναι μεν χρήσιμο όταν βγαίνει θετικό, δεν είναι όμως πολύ αξιόπιστο όταν βγαίνει αρνητικό. Θα έλεγα στους χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά το rapid test σε εβδομαδιαία βάση για τους ανεμβολίαστους».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα