Πολιτική

Σε ποιους θα δοθεί η δεύτερη ευκαιρία


Εντείνεται η πίεση στις τράπεζες για σύμπραξη με εταιρείες ενεργούς διαχείρισης κόκκινων δανείων. Ενα διάστημα μεταξύ 10 έως 15 ετών θα χρειαστεί ώστε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να περιοριστεί στο 10% των χορηγήσεων των τραπεζών. Στο μεσοδιάστημα, πολλά από τα δάνεια, θα περνάνε διαδοχικά από φάσεις εξυπηρέτησης ή μη, ανάλογα με τη ρευστότητα του συστήματος.

Η σχέση αυτή θα μεταβάλλεται πρωταρχικά με βάση τον παρανομαστή, δηλαδή το ρυθμό ανάπτυξης, ενώ στόχος της Κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, ώστε να καταστεί εφικτό να δοθεί μιά δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης στο νέο επιχειρηματικό τοπίο.

Καταλύτης η ΤτΕ 

Στην Τράπεζα της Ελλάδος πέφτει όλο το βάρος της επίλυσης των... «λεπτομερειών» που οδηγούν στο άνοιγμα της αγοράς των δανείων, μέσα από μια σειρά προτάσεων που θα υποβληθούν στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών ώστε να βγουν απο το λήθαργο και την αδράνειας οι συστημικές τράπεζες. 

Οι πρωτοβουλείες που ανέλαβε ο κεντρικός τραπεζίτης όταν κλήθηκε εσπευσμένα τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Χίλτον, αποσυμπίεσαν μέρος της έντασης, με αποτέλεσμα οι θεσμοί να ελαφρύνουν την πίεση στο bras de fer με τους έλληνες επικεφαλής της διαπραγμάτευσης.

Οπως όλα δείχνουν το κουαρτέτο αποδέχεται την σταδιακή μείωση του ορίου προστασίας των δανειολειπτών μέχρι το 2018, με βάση τις αναθεωρημένες –χαμηλότερες- προτάσεις του υπουργείου Οικονομίας, ενώ μέσα από την αλλαγή της διατύπωσης μέσα στην επόμενη διετία το ποσοστό των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων πρέπει να γίνει «βιώσιμο» χωρίς να προσδιορίζεται αριθμητικά. 

Αυτό βέβαια δεν άρει την πίεση στις τράπεζες καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος σήμερα κυμαίνεται στα επίπεδα του 10% - 12% στις περισσότερες χώρες. Με δεδομένο ότι η ΤτΕ θα προχωρήσει σε τριμηνιαίο έλεγχο από το τέλος Ιουνίου, περίοδος που συμπίπτει με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών που έχει ζητήσει η ΕΚΤ, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να γίνουν γεναία βήματα, τόσο το 2017 όσο και το 2018 για να μειωθεί το ποσοστό από το περίπου 50% που βρίσκεται σήμερα. 

Όπως επισημαίνει το ered.gr, στις ρυθμίσεις που αναμένεται να εισηγηθεί η ΤτΕ προς τα αρμόδια υπουργεία, περιλαμβάνεται:

ο νέος κώδικας δεοντολογίας καθώς η μελέτη της McKinsey, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα

η επίλυση των φορολογικών ζητημάτων που αποθαρρύνουν σήμερα τα funds και τις εταιρείες ενεργούς διαχείρισης, ενώ είναι και απαγορευτικό ακόμη και το κούρεμα στεγαστικών δανείων. (το ποσό της ελάφρυνσης θεωρείται φορολογητέο εισόδημα)

η άρση επέκτασης των απαιτήσεων των τραπεζών πέραν της υποθήκης και το βασικότερο όλων

η ψήφιση εξωδικαστικών συμβιβασμών μεταξύ δανειστή και δανειολήπτη.

Η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου κρίνεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν τον Ιούλιο, όπως άλλωστε έκαναν αποδεκτό οι Θεσμοί. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η διαγραφή απαιτήσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε ένας αριθμός επιχειρήσεων να εξασφαλίσει πρόσβαση σε μια δεύτερη ευκαιρία, στα πρότυπα του νόμου Δένδια για τις ΜμΕ, που αποτελούν βασικό τμήμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Τέλος η δεύτερη ευκαιρία για  την τράπεζα Αττικής λήγει τον Ιούλιο, καθώς οι Θεσμοί, αντί για... ρολά αμβλυναν την διατύπωση για λήψη μέτρων ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης εφόσον και καλυφθεί το ομολογιακό δάνειο την έκδοση του οποίου ενέκρινε η ΤτΕ.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις