Αγορές

Σε πτωτική τροχιά το χρηματιστήριο


Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι παρενέργειες στην οικονομία, στα δημοσιονομικά, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις  δημιουργούν αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο, που παρέμεινε σήμερα σε πτωτική τροχιά για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση, χάνοντας τα αρχικά κέρδη.

 Προβληματισμός και μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου τα μεγάλα πρωινά κέρδη ψαλιδίζονται μετά το άνοιγμα της Wall Street με πτωτικές διαθέσεις. Από +1,7% ο DAX έχει περιορισθεί σε 0,8%, ενώ ο βρετανικός FTSE-100 γύρισε από +2,3% σε +1,4%

Στο ΧΑ διαψεύσθηκαν σήμερα οι προσδοκίες για τεχνική αντίδραση-ανάκαμψη. Το πρέσινγκ σε τραπεζικές μετοχές και εμποροβιομηχανικά blue chips συνεχίσθηκε, αν και η προσφορά ήταν περιορισμένη και η συναλλακτική κίνηση υποτονική.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η αγορά "ξύνει πάτο" και οι πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης αυξάνονται. Οπως επισημαίνουν, ο χαμηλός τζίρος (38,7 εκατ. ευρώ) αποτελεί ένδειξη ότι η προσφορά περιορίζεται, καθώς "ροκανίζονται" τα βραχυχρόνια κέρδη που ήταν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

 Ενδοσυνεδριακή επιδείνωση κλίματος και επιτάχυνση ρευστοποιήσεων προκάλεσε σήμερα η ξαφνική κατάρρευση της μετοχής  της MIG, που "κλείδωσε" τελικά στο limit down (-30%). Η καταβύθιση αποδίδεται σε εκτιμήσεις ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της πουλώντας τη Vivartia και άλλες θυγατρικές, καθώς τα τιμήματα θα είναι χαμηλά.

Διαβάστε σχετικά: Στο limit down η μετοχή της MIG! Προβληματισμός για χρέη και αξία θυγατρικών

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, αλλά η ανοδική κίνηση  κράτησε μόλις 15 λεπτά - όπως και χθες. Στη συνέχεια οι δείκτες κινήθηκαν καθοδικά με μεγάλες διακυμάνσεις, χάνοντας όλα τα κέρδη

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +1,13% στις 631,7 μονάδες, γύρισε στο κόκκινο μέχρι -0,86% (στις 619,22 μονάδες) και τερμάτισε με απώλειες 0,37% στις 622,34. Απομένει τώρα η δοκιμασία της στήριξης στις 620-617 μονάδες, για να φανεί ποιά κατεύθυνση θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,41%, στις 1.484,04 μονάδες.

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης: Πήγε αρχικά +1,72%, γύρισε στο -2,04% και τερμάτισε με οριακά κέρδη +0,05%.  Με θετικό πρόσημο η Εθνική (+1,9%) και η Πειραιώς (+1,8%). Στο κόκκινο Εurobank -0,6%, Ελλάδος -0,5%, Alpha -1,3%, Attica Bank -3,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 5 μετοχές σημείωσαν κέρδη. Πρώτη η Coca-Cola με +2%, ΕΛΠΕ +1,7%, Σαράντης +1,5%, Aegean +1,3%, Μυτιληναίος +0,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν ΟΤΕ -2,5%, ΕΥΔΑΠ -2,2%,ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil και Lamda -1,4%, Φουρλής -1,3%, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ -1%.

Στα mid caps ξεχώρισαν τα Πλαστικά Θράκης με +8,1%. Ευρωπαϊκή Πίστη +2,5%, ΟΛΘ και Intracom +2,4%, Profile και Intercontinental +1,7%.

Αρνητικός πρωταγωνιστής η MIG που βυθίστηκε στο -30%, καθώς η αγορά εκτιμά ότι από την πιθανολογούμενη πώληση της Vivartia θα εγγράψει σημαντικές ζημίες.

Ακολούθησαν  στην πτώση Ιντρακάτ -3,2%, Ολυμππιακή Τεχνική -2,8%, Αβαξ -2,2%, ΕΥΑΘ -1,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης