Αγορές

Σε πτωτική τροχιά το χρηματιστήριο


Με τις τιμή του φυσικού αερίου να ανεβοκατεβαίνει δικην ασανσέρ, το brent να σημειώνει υψηλό τριετίας και τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για επερχόμενα κύματα ψύχους που θα αυξήσουν τη ζήτηση-κατανάλωση ενέργειας, οι χρηματιστηριακές αγορές ζουν μέρες έντονης αβεβαιότητας. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνταν σήμερα στο κόκκινο, ενώ στο ΧΑ ο ΓΔ έχασε περίπου 1%. Το κλίμα μπορεί να αλλάξει επι τα βελτίω τις επόμενες ώρες, με οδηγό την  Wall Street όπου οι δείκτες κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης (Dow Jones +0,5%).

Εκδηλη η επιφυλακτικότητα to XA, με εξαιρετικά υποτονική συναλλακτική κίνηση και μηδαμινό τζίρο - μόλις 30 εκατ. ευρώ, συν 4,6 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων. Απουσιάζει το αγοραστικό ενδιαφέρον, στάση αναμονής τηρούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια. Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες αποφεύγουν να διατυπώσουν προβλέψεις για τη συνέχεια, επισημαίνοντας μόνο ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί/.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν ούτως ή άλλως έτοιμη για διόρθωση, μετά τη μεγάλη ανοδική κίνηση αντίδρασης-ανακαμψης που πραγματοποίησε τις προηγούμενες εβδομάδες. Τώρα το "στοίχημα" είναι να αντέξουν οι στηρίξεις σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών (η πρώτη στις 881-877 μονάδες του ΓΔ), ώστε να αποφευχθεί  η μεγάλη διόρθωση.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν στο κόκκινο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης  υποχώρησε κατά 0,96%, κλείνοντας στις 884,05 μονάδες. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,85%, υποχωρώντας στις 2.139,09 μονάδες. Απώλειες 1,58% κατέγραψε ο δείκτης των mid caps.
 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +0,36% και τερμάτισε με απώλειες 0,37%. Με θετικό πρόσημο η Eurobank (+0,5%) και οριακά η Attica Bank (+0,1%). Στον αντίποδα Τρ. Ελλάδος -1,8%, Πειραιώς  -1,4%, Εθνική -0,8%, Alpha -0,5%.

"Κατακκόκινο" το ταμπλό στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Με θετικό πρόσημο μόνον ο Σαράντης (+1,2%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕλβαλΧαλκόρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,8%, Coca-Cola -1,7%, ΔΕΗ και Motor Oil -1,5%, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Aegean -1,2%.

Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνον οι Elton  +1,6% και Autohellas +0,5%.  Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Κρι-Κρι -3,9%, Πλαστικά Θράκης και Αβαξ -3,3%, Intracom και Ολυμπιακή Τεχνική -2,7%, ΟΛΘ -2,3%, Quest -2,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης