Αγορές

Σε σταυροδρόμι οι αγορές- Διστακτική άνοδος στο ΧΑ


Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παραμένουν βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στις αγορές, συντηρώντας την αβεβαιότητα. Ρευστό σκηνικό και ευμετάβλητες ισορροπίες στα χρηματιστήρια, έντονες διακυμάνσεις στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, σχετική σταθερότητα στα ομόλογα.

Το ΧΑ δεν ξεφεύγει από τον κανόνα, ακολουθώντας τη γενική τάση με μικρές καθημερινές διαφοροποιήσεις. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές είναι καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές ξένων κεφαλαίων.

Οι εισροές έχουν περιορισθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω  της αβεβαιότητας που επικρατεί και του αυξανόμενου ρίσκου των βραχυχρόνιων τοποθετήσεων. Γι αυτό η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο ημερήσιος τζίρος χαμηλός.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες η ελληνική αγορά βρίκεται τις τελευταίες μέρες σε φάση αργής, διστακτικής ανάκαμψης, μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας και τη  μεγάλη “βουτιά” της περασμένης Παρασκευής. Σήμερα έκανε ένα ακόμη βήμα, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 2,4%.

Απώλειες στην Ευρώπη, βουτιά του Nasdaq

Αντιφατικά τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές. Ο DAX καταγράφει σήμερα απώλειες 0,90%, στο Λονδίνο ο FTSE-100 “αντέχει” με -0,20%,  ενώ στη Wall Street o Dow Jones χάνει περίπου 0,75%, ο S&P υποχωρεί κατά 1,20% και ο Nasdaq βυθίζεται -2,25%.

Στο ενεργειακό μέτωπο που αποτελεί πηγή ανησυχιών για τις αγορές, η τιμή του brent ανεβαίνει κατά 2,3%, ενώ του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχωρεί κατά 5,5%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι τεχνικές ενδείξεις έχουν βελτιωθεί  με την ανάκαμψη των προηγούμενων ημερών, που επαναβεβαίωσε την ισχύ  ορισμένων στηρίξεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Το πρώτο στοίχημα είναι τώρα η υπέρβαση της  πρώτης αντίστασης στην περιοχή των 877-883 μονάδων.

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται σ'αυτή την περιοχή, αλλά η απουσία δυναμικής είναι εμφανής. Σήμερα έκλεισε στις 879,23 ονάδες με άνοδο 0,27%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε υψηλό +1,09% στις 886,49 και χαμηλό +0,21% στις 878,75 μονάδες.
 Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,47% τερματίζοντας στις 2.111,31 μονάδες. Κατά 1,45% υποχώρησε ο FT40M των mid caps, υπό το βάρος των μεγάλων απωλειών που κατέγραψε η μετοχή της  Attica Bank (-14,5%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,40% και πήγε καθοδικά μέχρι +0,10%. Ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,91%. Στην πρώτη θέση η Εθνική με +2,7%. Eurobank +0,8%, Τρ. Ελλάδος +0,7%, Alpha +0,4%, Πειραιώς +0,2%. Στον αντίποδα η Attica Bank που βυθίστκε στο -14,5%.

Μοιρασμένα τα πρόσημα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν ΕΥΔΑΠ +2,9%, Ελλάκτωρ +2,5%, ΟΠΑΠ +2,1%,  Μυτιληναίος +2%,  ΑΔΜΗΕ +1,6%, Aegean +1,3%, Motor Oil +1,1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo -2,3%, Lamda και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,2%, Βιοχάλκο και ΕλβάλΧαλκόρ -0,9%, ΟΤΕ και Σαράντης -0,5%.

Στα mid caps και τη μικρή κεφαλαιοποίηση μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι MIG +14,1%,  ΑΝΕΚ +6,7%, Frigoglass +3,6%, Performance Tech και Κορδέλου  +2,8%, Intracom και Q&R +2,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης