Πολιτική

Σε σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο


Του Μάνου Χατζηδάκη τηε Beta ΑΧΕΠΕΥ

 Οι προσδοκώμενες εισροές από την μετάταξη της Ελληνικής αγοράς αλλά και οι «πλουσιοπάροχες» εξαγγελίες του διοικητή της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη όχι μόνο κράτησαν τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της περασμένης εβδομάδας αλλά έφεραν και νέα δύναμη πυρός απορροφώντας τους σχετικά μικρούς κραδασμούς από την κατοχύρωση κερδών που έλαβε χώρα στο μέσον της εβδομάδας.

Όλα αυτά γίνονται χωρίς το εγχώριο νέο που θα έδινε λόγους στην Αγορά να κινηθεί πιο πειστικά και να δώσει περισσότερα κίνητρα ανόδου. Αν οι τρεις εβδομάδες ανόδου και τα αθροιστικά κέρδη 32% από τα χαμηλά είναι «πολλά» τότε οι τέσσερις εβδομάδες και ένα επιπλέον 2,42% βάζουν ένα θέμα βραχυπρόθεσμης υπερβολής τηρουμένων των αποδόσεων που έχουν ήδη καταγραφεί ακόμα και από το μέσον της ανοδικής κούρσας.

Η μοναδική ίσως παράμετρος που κάπως δικαιολογεί την ανθεκτικότητα των αποτιμήσεων είναι η συμπαθητική εικόνα που εμφανίζουν τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου. Ως τώρα αρνητική έκπληξη δεν έχει καταγραφεί και δεδομένου ότι οι «δύσκολοι» ισολογισμοί των τραπεζών με τα πολλά έκτακτα και τις υψηλές προβλέψεις έχουν αφομοιωθεί βελούδινα από την αγορά, τα νέα που αναμένονται από το συγκεκριμένο μέτωπο δεν αναμένεται να επιφέρουν ισχυρές αναταράξεις στον Γενικό Δείκτη.

Από εκεί και πέρα η επιστροφή των δανειστών την περασμένη Τρίτη δίνει ένα στίγμα προόδου στην αξιολόγηση χωρίς να υπάρχει ακόμα ο ορατός ορίζοντας για το κλείσιμο των ανοικτών θεμάτων. Ο χρόνος βέβαια αρχίζει και τρέχει επικίνδυνα καθώς πριν από την διαδικασία της αξιολόγησης προηγούνται κοινοβουλευτικές και θεσμικές διαδικασίες που όσο να ‘ναι έχουν ειδικό χρόνο διεκπεραίωσης, μια παράμετρος που μάλλον δεν έχει ίσως αξιολογηθεί στην διάσταση που πιθανόν της αρμόζει.

Τεχνικά το «επόμενο πάνω» ήθελε κάτι καλύτερο από πλευράς συναλλακτικών όγκων για να συνεχίσει με την ίδια ορμή. Χωρίς να παραγνωρίζεται ότι η τάση δεν μπορεί να τρέχει με τον ίδιο ρυθμό σε κάθε επίπεδο τιμών, η κόπωση είναι του Γενικού Δείκτη εμφανής μετά τις 560 μονάδες. Σε αυτό ενδεχομένως έχει συμβάλει και η προσέγγιση των υπερτιμημένων ζωνών στους ταλαντωτές ενώ πολλά επιμέρους διαγράμματα είχαν εντονότατες ανοδικές αποκλίσεις προοιωνίζοντας διόρθωση η οποία ήταν τελικά  βραχύβια και με τζίρο που δεν ενέπνεε  μεγάλη απαισιοδοξία.

Ο βαθμός δυσκολίας για τους αγοραστές είναι πλέον πολύ αυξημένος, οι μετοχές είναι φορτωμένες με κέρδη και η ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα δείχνει ότι το αντίπαλο δέος αρχίζει σταδιακά να κάνει πιο έντονη την εμφάνιση του. Αν και η Αγορά έχει συνηθίσει να μας εκπλήσσει και προς τις δύο κατευθύνσεις η άνοδος βραχυπρόθεσμα έχει εξαντλήσει την δυναμική της και το ιδανικότερο σενάριο για την διατήρηση των κεκτημένων πλέον φαίνεται να είναι μια συσσώρευση αναμονής. Διαφορετικά οι πιθανότητες δεν  έχουν αλλάξει ως προς το ενδεχόμενο μιας φυσιολογικής διόρθωσης προς τις 520 μονάδες.

Σήμερα Παρασκευή μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει η Motor-oil τα καλύτερα αποτελέσματα της ιστορίας της. Εκτός από τις καλές επιδόσεις η Αγορά περιμένει και το ύψος του μερίσματος που θα διανεμηθεί τελικά για την χρήση του 2015. Επίσης το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας με τις προσδοκίες να θέλουν βελτίωση μίας βαθμίδας.

Μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας το πρόγραμμα των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων συνεχίζεται με κυριότερες αυτές των Χαλκόρ, Σαράντης (Τρίτη 15/3), τo απόγευμα της Τρίτης είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη της Motor-oil, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Αιολική Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου. Για τους κατέχοντες τίτλους της Grivalia Properties η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση θα διεξαχθεί την Τετάρτη (18/3) και η αποκοπή του μερίσματος των 0,305 ευρώ ανά μετοχή θα γίνει την Παρασκευή.

Η τελευταία ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού εκτός από την τακτική μηνιαία λήξη των συμβολαίων επί μετοχών και δεικτών είναι προγραμματισμένη να γίνει η μετάταξη της ελληνικής αγοράς από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες. Η αλλαγή αυτή σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένεται να ενεργοποιήσει εισροές ύψους 260 εκατ. ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ένταση των συναλλαγών που αναμένεται να ενεργοποιήσει σε όλους τους σχεδόν τους δεικτοβαρείς τίτλους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις