Δυσεύρετοι παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, είναι πλέον οι εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις στον χώρο της τεχνολογίας και δη των νέων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) ή η Μηχανική Μάθηση. Σήμερα, μία στις πέντε εταιρείες ανά τον κόσμο δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει στελέχη με εξειδίκευση στην τεχνολογία, για να καλύψει τις ανάγκες της.
Περισσότερο από το 80% των εταιρειών έχει επιταχύνει τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι ανάγκες για εξειδικευμένα στελέχη να διογκώνονται. Οι ειδικότητες, που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση και άρα υπάρχει η μεγαλύτερη “ανομβρία” ταλέντων, είναι αυτές του IT manager, του software developer, του cybersecurity analyst και των specialists σε AI και machine learning.
Τεχνολογική μετατόπιση
“Η τεχνολογική μετατόπιση κάνει επείγουσα την ανάγκη για τις εταιρείες να αναβαθμίσουν τους ανθρώπους τους, ώστε να μπορούν να μεταφράζουν δεδομένα σε πληροφορίες, να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων και να συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανθρώπινη και μηχανική νοημοσύνη”, διαπιστώνει η έκθεση της ManpowerGroup και δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Η έκθεση, που εξετάζει το τοπίο της απασχόλησης του 2022, διαπιστώνει ότι η μάχη για τα ταλέντα γίνεται, παγκοσμίως, ολοένα και πιο δύσκολη. Πλέον, σχεδόν το 70% των εργοδοτών αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσλάβει άτομα με τις δεξιότητες που χρειάζεται, καθώς η παγκόσμια έλλειψη ταλέντων συνεχίζει να επηρεάζει οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται, σύμφωνα με τους αναλυτές, για το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 15 χρόνια.