Επιχειρήσεις

Σημαντικές προοπτικές για τα ελληνικά τρόφιμα στην αγορά της Σλοβενίας


Τα προϊόντα διατροφής παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης στην παρουσία τους στην αγορά της Σλοβενίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο «Οδηγός Επιχειρείν στη Σλοβενία, 2020» του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λουμπλιάνα.

«Το μεγαλύτερο μέρος σε αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Σλοβενία καταλαμβάνουν διαχρονικά (κατά την τελευταία 10ετία) κατ' αρχήν τα προϊόντα πετρελαίου και δευτερευόντως η ηλεκτρική ενέργεια και το οξείδιο του αργιλίου, στα οποία οφείλεται και η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών μας, η δε πορεία των ελληνικών εξαγωγών ακολουθεί τις τάσεις αυξομείωσης των τριών ως άνω προϊόντων, κυρίως των πετρελαιοειδών και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τα υπόλοιπα είδη, τα προϊόντα διατροφής (κυρίως ορισμένα παραδοσιακά τρόφιμα και νωπά φρούτα) καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στις κατηγορίες τους, με τις προοπτικές ανάπτυξης τους να είναι δυνατές -ανάλογα και με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, φέτα)- αλλά ποσοτικά περιορισμένες, δεδομένου του μεγέθους της εδώ αγοράς.

Στα υπόλοιπα είδη υπάρχουν κατά περίπτωση δυνατότητες, ωστόσο, δεδομένου του εξαγωγικού προσανατολισμού της εγχώριας βιομηχανίας, οι σλοβενικές εξαγωγές εμφανίζονται να διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στην τελική εκτίμηση των ελληνικών εξαγωγών (ιδίως, αλλά όχι μόνο, αναγνωρίσιμων ειδών διατροφής) θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλά προϊόντα εισέρχονται στην εδώ αγορά μέσω διαύλων άλλων, κυρίως γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Η κατηγορία των προϊόντων διατροφής παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης