Σημαντική ανάκαμψη του κλάδου της ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα παρατηρείται από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, έπειτα από το δύσκολο 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου η πανδημία επέφερε αισθητή μείωση στα μεγέθη των επιχειρήσεων του χώρου.
Τα συνολικά καθαρά κέρδη των περίπου 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου μειώθηκαν κατά 70%, με τις αμιγώς εξαγωγικές να παρουσιάζουν σαφώς καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα πεδία. Η μεγαλύτερη πτώση τζίρου σημειώθηκε πέρυσι στο ανδρικό ένδυμα και η μικρότερη στα εσώρουχα, ενώ καθοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις και των αθλητικών και casual ρούχων, παρότι αυτά φορέθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια των διαδοχικών lockdown.
Αναλυτικότερα, βάσει επεξεργασίας, που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) στους ισολογισμούς 102 επιχειρήσεων ένδυσης, ο συνολικός κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 20,8% και διαμορφώθηκε στα 592,1 εκατ. ευρώ. Τα δε μικτά κέρδη ανήλθαν στα 215,3 εκατ., μειωμένα κατά 25,7% σε σχέση με το 2019, με το περιθώριο μικτού κέρδους να διαμορφώνεται στο 36%. Τα συνολικά καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 70% και ανήλθαν σε 3,6 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε στο 0,6%.
Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά μειώθηκε κατά 24,7% και διαμορφώθηκε στα 430,5 εκατ. Τα μικτά κέρδη σημείωσαν μείωση 29% (177,5 εκατ.) και τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 8 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 41,2% και το περιθώριο καθαρού κέρδους στο -1,9%.
Όσον αφορά τις αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις του δείγματος, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε, κατά 7,1%, από 174 εκατ. ευρώ το 2019 σε 161,6 εκατ. το 2020. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 37,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,8%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 11,6 εκατ., αυξημένα κατά 100% (παρόλα αυτά, η συνολική εικόνα για τα κέρδη ήταν πολύ πιο μειωμένη, καθώς οι ζημίες μεγάλου ποσοστού των επιχειρήσεων του δείγματος «έριξαν» το σύνολο). Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 23,4% και του καθαρού κέρδους στο 7,2%. Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των αποτελεσμάτων ανά προϊόν, στην κατηγορία των γυναικείων ενδυμάτων, η οποία είναι η σημαντικότερη, καταγράφηκε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 30,6%.
Στην κατηγορία των ανδρικών ενδυμάτων καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 34,7%. Στην κατηγορία των παιδικών ενδυμάτων η μείωση περιορίσθηκε σε 20,7% του κύκλου εργασιών, ενώ στα casual - αθλητικά η μείωση κύκλου η μείωση ανήλθε σε 21,4%. Στην κατηγορία των εσωρούχων τέλος, παρατηρήθηκε η μικρότερη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 18,2%. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ενεαμήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021 η κατάσταση αλλάζει και από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Οι πωλήσεις λιανικής στην εγχώρια αγορά σημειώνουν άνοδο 24,7%, ενώ παράλληλα οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο 19,2%.