Οικονομία

Ποιες παρεμβάσεις και μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα ενεργειακά τιμολόγια


Σε πρώτο πλάνο τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις

Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας αλλά και των ανακοινώσεων που προτίθεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, είναι οι παρεμβάσεις και τα στοχευμένα μέτρα για να μετριαστούν οι αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια, όπως επίσης και να τεθεί φραγμός στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και αγορών, που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αντιμετώπιση της δυσχερούς κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά, με «θύματα» καταναλωτές και επιχειρηματίες, έχει τεθεί ως προτεραιότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο διαπιστώνει ότι η αργοπορία στην εύρεση λύσεων που θα ανακουφίσουν την αγορά, πλήττει την κυβέρνηση και δημιουργεί αμφιβολίες αναφορικά με την αποτελεσματικότητά της. Οι κύριοι άξονες των παρεμβάσεων, κυρίως σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά τιμολόγια, έχουν ήδη αποφασιστεί από το Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να προβαίνει στις σχετικές ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Έμφαση θα δοθεί στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και σ’ όσους-διαπιστωμένα- αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, πόσω δε μάλλον στη εν λόγω χρονική περίοδο, όπου αυτοί θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένοι. Πρόγευση των σχετικών εξαγγελιών που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τόνισε χαρακτηριστικά:  «θα υπάρξουν παρεμβάσεις και ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και για τα ενεργειακά τιμολόγια με στόχευση και έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων».

Υπό το ειδικό «καθεστώς» των ρυθμίσεων ελάφρυνσης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, αναμένεται να τεθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Επίσης στο κυβερνητικό πλάνο «εδράζονται» και ελαφρύνσεις που αφορούν τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ στα υπόψιν βρίσκονται και η εκμετάλλευση των οικονομικών πόρων που απορρέουν από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Νέο ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή

Το εγχείρημα για την τιθάσευση των τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια και την προστασία των καταναλωτών, γίνεται ακόμη πιο δυσχερές εξαιτίας της εκτόξευσης-σε επίπεδα ρεκόρ- της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, που κατέγραψε άλμα 19,5%, σ’ έναν μόλις μήνα. «Εσπασε», δηλαδή, μόλις σε 30 ημέρες, το ρεκόρ χονδρεμπορικής που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο, όταν η τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας είχε διαμορφωθεί στα 101,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΔΕΗ