Ασφαλιστική Αγορά

Σκληρό πόκερ για Εθνική Ασφαλιστική, στον αέρα η συμφωνία με CVC


Άδεια από την Κομισιόν να εγκαταλείψει το deal ζήτησε η Εθνική Τράπεζα, πίεση στο αμερικανικό fund για μεγαλύτερο τίμημα

Σε παρτίδα πόκερ μετατρέπεται η υπόθεση της (μετέωρης, προς το παρόν...) προσπάθειας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς, όπως έχει γράψει το Σin, το πρόσφατο deal για τη μεταβίβαση της ελληνικής AXA στην Generali αποκάλυψε πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η προσφορά της CVC για το 80% των μετοχών της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας στην ελληνική αγορά ήταν υπερβολικά χαμηλή και η διοίκηση της Εθνικής εμφανίζεται έτοιμη να την απορρίψει και να ενεργοποιήσει το σχέδιο «Β» για διάθεση μετοχών στο ΧΑ.

Ο... ελέφαντας στο δωμάτιο, δηλαδή το πολύ χαμηλό προσφερόμενο τίμημα, είναι πλέον αδύνατο να παραμείνει «αόρατος», αφού το deal για την ελληνική AXA αποκάλυψε την πολύ μεγάλη απόσταση που χωρίζει την προσφορά του επενδυτικού fund από οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα εύλογο τίμημα για ένα από τα σημαντικότερα assets της Εθνικής Τράπεζας. Ουσιαστικά, με μέτρο σύγκρισης τη συναλλαγή για την AXA, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα γινόταν με μια έκπτωση της τάξεως του 20% - 25%, κάτι που έφερε σε πολύ δυσχερή θέση τη διοίκηση της Εθνικής.

Σε μια προσπάθεια «απεγκλωβισμού», η διοίκηση της Εθνικής προχωρά σε κινήσεις που είναι μέχρι στιγμής δύσκολο να ερμηνευθεί αν αποτελούν μια μπλόφα, με στόχο να ασκηθεί πίεση στην CVC για βελτίωση του τιμήματος, ή αν πράγματι επιχειρείται να δρομολογηθεί η εναλλακτική διαδικασία διάθεσης των μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου:

  • Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, η διοίκηση της Εθνικής ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν μια νέα παράταση ως το τέλος του 2021, προκειμένου να ολοκληρώσει την αποεπένδυση, αυτή την φορά μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς μετοχών (IPO) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην επιστολή, η Εθνική επικαλείται, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι το προσφερόμενο τίμημα από την CVC είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τη συναλλαγή για την AXA.
  • Μέσω αυτής της επιστολής, η διοίκηση της ΕΤΕ κερδίζει κάποιο χρόνο και βγαίνει από τη δύσκολη θέση όπου βρίσκεται σήμερα: αν η DG Comp αποφανθεί ότι δεν δικαιολογείται άλλη παράταση, για μια συναλλαγή που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προ πενταετίας, η Εθνική θα προχωρήσει στην πώληση της Ασφαλιστικής έχοντας τη δικαιολογία ότι ουσιαστικά ήταν μια κίνηση επιβεβλημένη από τις Βρυξέλλες. Αν δοθεί νέα παράταση, η τράπεζα θα έχει το χρόνο να οργανώσει μια δημόσια εγγραφή μέσα στο β' εξάμηνο του 2021.

Δεν είναι λίγοι, όμως, οι παράγοντες της αγοράς που υποστηρίζουν ότι η κίνηση της Εθνικής να ζητηθεί νέα παράταση στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβει και μια μπλόφα, υπό την έννοια ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν επιδιώκει πραγματικά να δώσει οριστικό τέλος στη διαπραγμάτευση με την CVC, αλλά να φέρει το fund μπροστά σε νέα δεδομένα, καθώς είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος για το fund να ναυαγήσει οριστικά μια συμφωνία που «χτιζόταν» εδώ και πολλούς μήνες και, αναμφίβολα, θα αποτελούσε το σημαντικότερο deal της CVC στην ως τώρα πλούσια δραστηριότητά του στην ελληνική αγορά.

Ουσιαστικά, το CVC έχει πλέον μια τελευταία ευκαιρία, πριν λάβει αποφάσεις η DG Comp, για να προσφέρει ένα βελτιωμένο τίμημα, που θα επέτρεπε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Ήδη, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η CVC εμφανίζεται έτοιμη να βελτιώσει την προσφορά της για τις μετοχές της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά 15%, ανεβάζοντας το τίμημα στα 480 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αυτή η προσφορά, πάντως, αν υποτεθεί ότι θα υποβληθεί επίσημα στην Εθνική, θα άφηνε το τίμημα σε αρκετή απόσταση από την αντίστοιχη αποτίμηση της ελληνικής AXA.

Υπενθυμίζεται ότι η AXA Ασφαλιστική πωλήθηκε με τίμημα 168 εκατ. ευρώ, έχοντας εμφανίσει το 2019 κέρδη προ φόρων 20,3 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δηλαδή, το τίμημα αντιστοιχεί σε 8,3 φορές τα κέρδη προ φόρων. Αντίστοιχα, η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε το 2019 κέρδη προ φόρων 81,7 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρήση 2020 βελτίωσε περαιτέρω τα οικονομικά της αποτελέσματα και  αναμένεται να εμφανίσει  κέρδη άνω των  90 εκατ. ευρώ.Έτσι, αν η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής υπολογιζόταν με τον ίδιο πολλαπλασιαστή (8,3), θα έφθανε τα 750 εκατ. ευρώ και το 80% των μετοχών της  θα αντιστοιχούσε σε 600 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι η απόφαση της Εθνικής να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες φέρνει την... παρτίδα πόκερ πολύ κοντά στο τέλος της. Η διοίκηση της τράπεζας είναι σαφές ότι άρχισε διαδικασία απεγκλωβισμού από ένα deal που θα την έφερνε αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες για εκποίηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας με χαριστικό τίμημα, ενώ το αμερικανικό fund έχει μία τελευταία ευκαιρία διόρθωσης της προσφοράς του, αν θέλει να κλείσει αυτή τη μεγάλη συμφωνία. Όσο για τις Βρυξέλλες, παρά τον εκνευρισμό που επικρατεί για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, θεωρείται απίθανο να υποχρεώσουν τη διοίκηση της Εθνικής να συναινέσει σε μια πώληση με αδιανόητα χαμηλό τίμημα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα