Άμυνα & Διπλωματία

Σκληρό πόκερ στη Λιβύη - Που ποντάρει ο Ερντογάν


Σκληρό πόκερ στη Λιβύη με όλους τους "παίκτες" να εντείνουν την προσπάθεια να αυξήσουν την επιρροή τους μέχρι τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Την Κυριακή έγινε γνωστή η είδηση ότι το προεδρικό συμβούλιο ζήτησε την απομάκρυση της υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μάνγκους από τα καθήκοντά της, ένα όργανο που προεδρεύει ο Μοχάμεντ Αλ Μένφι προσκείμενος στους Σάαρατζ και Ντμπέιμπα, αλλά ο ίδιος δε φέρεται να συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Ο πρωθυπουργός  Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα φέρεται να διαφωνεί με την απομάκρυνση, ενώ δημοσιεύματα έδειξαν δάκτυλο Χαλίφα Χάφταρ, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Η Γαλλία ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο καλώντας σε συνδιαάσκεψη για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου όπου κάλεσε και την Ελλάδα, εν αντιθέσει με τη Γερμανία που είχε την Αθήνα εκτός, προκαλώντας την Τουρκία που επιθυμεί εκ διαμέτρου αντίθετη εξέλιξη.

Το Παρίσι που αναλαμβάνει επικεφαλής των ευρωπαϊκών, αλλά και των δικών του συμφερόντων τώρα που η Γερμανία δεν έχει σχηματίσει ακόμη κυβέρνηση, προωθεί μια λύση στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της βόρειας Αφρικής και με τις ευλογίες των ΗΠΑ, που μετατοπίζουν το βάρος τους στον Ειρηνικό.

Η Τουρκία ωστόσο επιχειρεί να "πουλήσει" στις ΗΠΑ ότι εκείνη μπορεί να εγγυηθεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μεσόγειο, ειδικά στη μετά Ερντογάν εποχή, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη πεισθεί για τις τουρκικές προθέσεις.

Η γαλλοτουρκική σύγκρουση συμφερόντων έχει επεκταθεί σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική και η Λιβύη είναι κομβικής σημασίας για τους δύο.

Ωστόσο στη Λιβύη έχει άμεσα συμφέροντα και η Αίγυπτος που αντιπαρατίθεται και αυτή με την Τουρκία ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι ταυτίζονται τα γαλλοαιγυπτιακά συμφέροντα, αλλά συμπλέουν στον περιορισμό των Τούρκων και των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Λιβύη.

Οι εκλογές, που μπορεί και μη γίνουν, θα κλείσουν έναν κύκλο, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα στη Λιβύη καθώς αντιπαρατίθενται πολλά συμφέροντα, αραβικά, ευρωπαϊκά, αμερικανικά, οικονομικά, ενεργειακά και γεωπολιτικά.

Όλες οι πλευρές εντείνουν την επιρροή τους γιατί η περίοδος μέχρι τις εκλογές θυμίζουν νηνεμία πριν την καταιγίδα. Και όσο η Τουρκία πρωταγωνιστεί μέσω της πλευράς Ντμπέιμπα τόσο θα προωθεί το τουρκολιβικό μνημόνιο και τόσο θα ανησυχεί η Αθήνα για τις επερχόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα