Στα χέρια των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται πάλι η τύχη του επιχειρηματικού κολοσσού Avramar, που κατέχει δεσπόζουσα θέση στον τομέα ιχθυοκαλλιεργειών, έχοντας ενσωματώσει σε ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα τις 4 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου – τις πάλαι ποτέ κραταιές «Σελόντα», «Νηρεύς», «Περσεύς» και «Ανδρομέδα».
Πριν από 4 χρόνια οι συστημικές τράπεζες διέσωσαν τις 4 εταιρείες, συγχωνεύοντάς τις στο σχήμα Avramar, το οποίο πουλήθηκε εν συνεχεία στο αμερικανικό fund Amerra και στην ινδοαραβικών συμφερόντων Mubadala Investments. Τώρα καλούνται να δράσουν πάλι ως “διασώστριες” και να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση του επιχειρηματικού κολοσσού.
Η Avramar αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και εμφανίζει συνεχώς ζημίες, φορτωμένη με τεράστια χρέη και δάνεια 345 εκατ. ευρώ.
Οι δύο ιδιοκτήτες της (Amerra και Mubadala) δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να εισφέρουν νέα κεφάλαια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας. Αφήνουν τις πιστώτριες τράπεζες να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα” και να επιχειρήσουν δεύτερη διάσωση, προκειμένου να διατηρήσουν ελπίδες ανάκτησης μέρους των χρημάτων που έχουν δώσει.
Οι τράπεζες φοβούνται ότι αν καταρρεύσει η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικές παρενέργειες σε πολλούς κλάδους, ενώ οι ίδιες θα αναγκαστούν να διαγράψουν μεγάλες απαιτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση της Avramar οι τράπεζες απάντησαν την Πέμπτη με επιστολή προς τις Amerra και Mubadala, όπου αναφέρουν ότι:
- Προσφέρουν ενδιάμεση χρηματοδότηση με αντάλλαγμα ενέχυρο επί του συνόλου των μετοχών της Avramar
- Ζητούν από τους μετόχους να συναινέσουν σε προσπάθεια πώλησης της εταιρείας.
Ζητούν δεύτερη ευκαιρία, με κούρεμα δανείων
Κατά πληροφορίες, τα δύο fund που ελέγχουν την Avramar, δέχονται τη χρηματοδότηση με ενέχυρο τις μετοχές, αλλά δεν συναινούν σε πώληση της εταιρείας με τους όρους των τραπεζών. Ζητούν να προηγηθεί νέα αναδιάρθρωση και κούρεμα των δανεικών υποχρεώσεων, να γίνει μία ακόμη προσπάθεια αναστήλωσης της εταιρείας και εν συνεχεία να αναζητηθεί αγοραστής.
Οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Alpha και Εθνική) εξετάζουν δύο εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον του προβληματικού κολοσσού των ιχθυοκαλλιεργειών:
- Να αναζητηθεί άμεσα αγοραστής, με τον οποίο θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν αναδιάρθρωση δανεισμού
- Να επιχειρηθεί νέα διάσωση, με ένταξη της Avramar στο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα.