Οικονομία

S&P: Ορόσημο η έξοδος από τα μνημόνια -Κλειδί οι εκλογές, προβλέπει ανάπτυξη 2,4%


Αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία διατυπώνει η Standard & Poors, λίγα 24ωρα πριν από την νές αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας που πρόκειται να δημοσιοποιήσει την Παρασκευή.

Σε ανάλυση του ο αμερικανικός οίκος  επισημαίνει ότι οι πολιτικές και οι οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα γίνονται τώρα περισσότερο προβλέψιμες και ότι οι επόμενες εκλογές θα αποτελέσουν κομβικό σημείο.

Οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα "τρέξει" με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% τα επόμενα τρία χρόνια. Τονίζουν μάλιστα ότι  μπορούν να σημειωθούν ισχυρότερες επιδόσεις, εάν βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα.

Οπως επισημαίνουν ορόσημο αποτελεί η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης τον περασμένο Αύγουστο, καθώς οι πιστωτές ενέκριναν την δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας και περαιτέρω διευκολύνσεις στο χρέος, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η S&P τονίζει πως το θετικό outlook για την οικονομία δείχνει την βελτίωση των πολιτικών που ασκούνται στη χώρα, καθώς και τις οικονομικές προοπτικές αυτής.

Παράλληλα, σημειώνεται πως κατά την περίοδο 2016-18 η κυβέρνηση είχε δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα, με τον οίκο να σημειώνει πως οι πολιτικές ανάπτυξης θα είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους - και όχι τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο διεθνής οίκος κάνει λόγο για 2,4%, με ανοδικές τάσεις εάν αλλάξει η κατάσταση στο επιχειρηματικό κλίμα της Ελλάδας, με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών ροών.

Εν συνεχεία, επισημαίνεται πως οι εκλογές του 2019 θα είναι κομβικές για την ανάπτυξη.

Στην έκθεση της 20ής Ιουλίου είχε επισημανθεί ότι αντανακλάται η αναβάθμιση με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για να διευρύνει την φορολογική βάση και το επιχειρηματικό περιβάλλον, με στόχο την υψηλότερη ανάπτυξη.

Ειδική μνεία, αναφορικά με την ανάπτυξη, θεωρείται, σύμφωνα με την τότε αξιολόγηση, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και η άρση capital controls.

Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με B+/B και θετικό outlook. 

Ο οίκος υπογραμμίζει πως το outlook θα μπορούσε να παραμείνει σταθερό, εάν σημειωθούν αναστροφές σε μεταρρυθμίσεις ή η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο, περιορίζοντας τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας βαδίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της μείωση του χρέους και της αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Κλείνοντας, η Standard & Poors αναφέρει ότι από τις 19 οικονομίες της ευρωζώνης, η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά ανάμεσα σε αυτές με θετικό outlook, μαζί με Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία, την ώρα που η Ιταλία διαθέτει αρνητικό outlook.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή θα παρουσιάσει νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις