Ασφαλιστική Αγορά

Στα χέρια του ΤΧΣ η τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής


Το Ταμείο θα αξιολογήσει την πρόταση εξαγοράς της εταιρείας... μισοτιμής από την CVC - Στις 25 Φεβρουαρίου οι αποφάσεις

Πρωτοβουλία για να λήξει μέχρι το τέλος του μήνα το σίριαλ με την Εθνική Ασφαλιστική ανέλαβε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα κρίνει με βάση εισήγηση ειδικού συμβούλου αν είναι εύλογο και δίκαιο το τίμημα που προσφέρει η CVC για το 80% των μετοχών της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, το οποίο δεν ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, υποτιμώντας περισσότερο από 50% την αξία της εταιρείας σε σχέση με τα κεφάλαιά της.

Για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, που εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αξιολόγηση της προσφοράς, «ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι», καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν έχει επιτρέψει ρητά στην τράπεζα να παρατείνει περαιτέρω τη διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς της CVC, ενώ τυπικά η προθεσμία για την πώληση της Ασφαλιστικής έχει λήξει από το τέλος του 2020.

Η τελική απόφαση

Έτσι, η διοίκηση της τράπεζας καλείται να πάρει την τελική της απόφαση στο προγραμματισμένο στις 25 του μήνα διοικητικό συμβούλιο και να κρίνει αν είναι σκόπιμο να γίνει δεκτή η προσφορά της CVC, ή αν θα εγκαταλειφθεί η διαδικασία πώλησης, για να προχωρήσει αντ' αυτής η τράπεζα σε διάθεση μεγάλου πακέτου μετοχών της Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας προσφοράς στο Χρηματιστήριο.

Καθώς το διοικητικό συμβούλιο παραμένει διχασμένο, αποφασιστική σημασία θα έχει η ψήφος του εκπροσώπου του ΤΧΣ, Περικλή Δρούγκα. Το ΤΧΣ θα κρίνει την προσφορά της CVC με βάση εισήγηση που θα λάβει από ανεξάρτητο σύμβουλο, τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείεται εντελώς μια βελτίωση της προσφοράς από το fund, που θα βγάλει όλους τους εμπλεκόμενους από τη δύσκολη θέση (κάτι τέτοιο, πάντως, δεν φαίνεται πιθανό, αφού το CVC είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του ως τώρα για βελτιώσει την προσφορά και δεν το έπραξε).

Χαμηλό τίμημα 

Με τα ως τώρα δεδομένα, η προσφορά της CVC για συνολικό τίμημα 390 εκατ. ευρώ για το 80% των μετοχών διαμορφώνει μια αποτίμηση για την εταιρεία χαμηλότερη των 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο μισό της λογιστικής της αξίας, που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Αν αποτελούσε οδηγό το τίμημα που προσφέρθηκε πρόσφατα για την κατά πολύ μικρότερη, AXA Ασφαλιστική, η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έπρεπε να φθάσει τα 750 εκατ. ευρώ και να δοθούν 600 εκατ. ευρώ για το 80%.

Αν και οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι είναι απαγορευτικά χαμηλή η προσφορά της CVC, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί εντελώς το ενδεχόμενο να αξιολογηθεί αυτή, τελικά, θετικά από το σύμβουλο που θα γνωμοδοτήσει στο ΤΧΣ, ανάλογα με το πώς θα κριθεί από αυτόν ένας βασικός παράγοντας που λαμβάνει υπόψη η CVC στους δικούς της υπολογισμούς: η χαμηλή απόδοση κεφαλαίου (RoE) που παρουσιάζει συστηματικά τα τελευταία χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική.

Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, με βάση τα κέρδη του 2019, η Εθνική είχε απόδοση κεφαλαίου χαμηλότερη από 6% (με κεφάλαια 1 δισ. και κέρδη 58 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμη και με τα αυξημένα κέρδη του 2020 (που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ) η απόδοση παραμένει μονοψήφια, γύρω στο 9%. Ακόμη χαμηλότερη ήταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ, για παράδειγμα, οι ιταλικές ασφαλιστικές είχαν το 2019 απόδοση κεφαλαίου 14%.

Ένα ακόμη επιχείρημα της CVC που θα κληθεί να αξιολογήσει ο σύμβουλος αφορά τις νέες, δυσμενέστερες προοπτικές που διαμορφώνει για τον ασφαλιστικό κλάδο η κρίση του κοροϊού σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όπως επισήμαινε ο οίκος Moody's, τον Δεκέμβριο, η νέα κρίση οδηγεί σε διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μεγάλη χρονική περίοδο, κάτι που θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα και την κερδοφορία του ασφαλιστικού κλάδου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις