Πολιτική

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο


 Η ένταση στις σχέσης κυβέρνησης-δανειστών ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω απο το Χρηματιστήριο. Άτονη η συνεδρίαση παρά το καλό κλίμα στην Ευρώπη, η αξιολόγηση δεν προχωρά, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί κάτι που υποδηλώνει και ο χαμηλός τζίρος.

Όπως είναι λογικό η διακοπή των διαπραγματεύσεων σε συνάρητηση με τα ν/σ που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών έχουν εμφανώς αρνητικό αποτέλεσμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ουδείς μπορεί να μιλήσει πλέον με ασφαλή τρόπο για το ενδεχόμενο υλοποίησης συμφωνίας πριν το Πάσχα, καθώς το σενάριο λήψης απόφασης από το Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι πλέον εξαιρετικά αισιόδοξο για να υιοθετηθεί.

Ενόψει λοιπόν της αυξημένης αβεβαιότητας, οι προσδοκίες για τη βραχυχρόνια κίνηση του Γενικού Δείκτη είναι ότι θα κινηθεί πλαγιοκαθοδικά με την ζώνη των 530 μονάδων να συνιστά περιοχή όπου θα δοκιμαστούν οι αντιστάσεις.

Η τακτική, πάντως, της συγκράτησης των απωλειών του Γενικού Δείκτη, μέσω της επιλεκτικής υποβοήθησης από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, ίσως αποτύχει στο βαθμό που οι όγκοι πωλήσεων αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας κραδασμούς και απρόβλεπτη υποχώρηση των τιμών. Η εξέλιξη αυτή έχει μέχρι τώρα αποφευχθεί καθώς υφίστατο ένα “consensus” ως προς την επίτευξη συμφωνίας εντός του Απριλίου.
Πάντως, στην Αγορά των ομολόγων παρατηρείται μάλλον ψύχραιμη στάση, με τις αποδόσεις των 10ετων τίτλων να κινούνται ελαφρώς πάνω από το 9%.

Κατά τα λοιπά, το αισιόδοξο μήνυμα από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, σε σχέση με την πρόοδο των Ιδιωτικοποιήσεων “υπονομεύθηκε” από τις άστοχες δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας για το ενδεχόμενο ανατροπής…της συντελεσμένης μεταβίβασης, με τον ίδιο να είναι παρών στην τελετή του Μαξίμου.

Είναι πάντως αναγκαία η δρομολόγηση νέων Αποκρατικοποιήσεων (ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αερολιμένας Αθηνών) ώστε να διαχυθεί το μήνυμα ότι δεν έχει μεταβληθεί η βούληση για την προώθηση στοχευμένων διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελληνική Οικονομία καθώς το υφεσιακό περιβάλλον συνεχίζει να κυριαρχεί, με τις Επιχειρήσεις να συνωστίζονται για αλλαγή της έδρας τους, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός περιβάλλοντος στο οποίο συνεχίζει να κυριαρχεί η αύξηση των φορολογικών βαρών επί Ιδιωτών και Επιχειρήσεων.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι συνεχίζει να επιτείνεται η αίσθηση ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη για τις Δυτικές Οικονομίες, ενώ ίσως οι εξελίξεις είναι περισσότερο αισιόδοξες για τις Αναδυόμενες.

Επιπλέον, αυξάνει η φιλολογία για το ενδεχόμενο χρήσης ακόμη και του ακραίου μέτρου της χρήσης του από ελικοπτέρου χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς οι ποσοτικές χαλαρώσεις αδυνατούν να οδηγήσουν τη ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία και οι Κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να εξετάσουν εναλλακτικές στρατηγικές δράσεων.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση -0,18% στις 552,42 μονάδες. Απώλειες -0,07% ο FTSE 25 στις 149,94 μονάδες. Πτώση -0,53% ο τραπεζικός δείκτης στις 39,73 μονάδες. Στα 3,3 εκατ. Ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Πτώση -1,04% η Πειραιώς στα 0,189 ευρώ, -0,44% η Εθνική στα 0,228 ευρώ, -1,27% η Eurobank στα 0,7 ευρώ. Πτωτικά κινούνται Τιτάνας -0,61%, ΟΤΕ -0,27%, ΕΛΠΕ -1,68%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις