Οικονομία

Στάση πληρωμών σε έργα ΕΣΠΑ - Καταγγελίες εργοληπτών


Σοβαρά προβλήματα ανακύπτουν στην υλοποίηση προγραμμάτων και στην εκτέλεση έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ, καθώς έχουν σταματήσει οι πληρωμές ελλείψει χρηματοδότησης. Πληθαίνουν οι καταγγελίες από εργοληπτικές εταιρείες που δεν έχουν πληρωθεί για ολοκληρωθέντα έργα και για εκτελεσθείσες εργασίες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις συμβάσεις. Απλήρωτες είναι και πολλές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα προγράμματα.

Τους κινδύνους που δημιουργεί η άτυπη στάση πληρωμών επισήμανε ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών, με επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και τον γεν. γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκο. Στην επιστολή τονίζεται ότι η κατάσταση γίνεται ασφυκτική και οδηγεί «στην εξόντωση υγιών εργοληπτικών επιχειρήσεων, που καλούνται να συνεχίσουν να υλοποιούν έργα χωρίς να πληρώνονται, σε μιά περίοδο που γίνονται μεγάλες αυξήσεις τιμών στα υλικά, χωρίς να έχει προσδιορισθεί με ποιόν τρόπο θα αποζημιωθούν γι’ αυτές».

Αάλογες επιστολές απέστειλε η Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Εργων, επισημαίνοντας ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούν τα έργα σε διακοπή με υπαιτιότητα της αναθέτουσας αρχής και εν συνεχεία να διαλυθούν οι συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην απορροφήσουν οι φορείς τα κονδύλια ΕΣΠΑ».

Αν και οι σύνδεσμοι εργοληπτών έχουν ζητήσει από τις αρχές Νοεμβρίου ενημέρωση και διευκρινίσεις για τις αιτίες της στάσης πληρωμών, δηλώνοντας ότι «επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους», μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση. Ανεπίσημα τους καθησυχάζουν ότι οι πληρωμές θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2021/σαψκ. Ωστόσο το πρόβλημα χρονίζει, επεκτείνεται σε περισσότερες περιφέρειες, και αφορά πλέον πολλές κατηγορίες δημόσιων έργων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, με επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα