Πολιτική

Σταθεροποίηση στο XA - Δεν υπάρχει ακόμα τεχνικό σήμα διόρθωσης


Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφοντας κέρδη 0,37% με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 566,2 μονάδες την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραφαν σημαντικά κέρδη (CAC +3,1% και DAX +3,3%) στoν απόηχο της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της αισιοδοξίας ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί ανοδικά. Ο τζίρος στο ΧΑ ήταν εξαιρετικά χαμηλός.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω και από τον Κινητό Μέσο Όρος των 60 ημερών που βρίσκεται στις 550 μονάδες περίπου και σύμφωνα τους αναλυτές της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ, η ανοδική αντίδραση που πραγματοποιεί από τις 420 μονάδες είναι εντυπωσιακή χωρίς ακόμα να  εντοπίζεται κάποια σημαντική κόπωση. Μια ένδειξη διόρθωσης θα εμφανιστεί όταν υπάρξει πτωτική διάσπασης του ΚΜΟ-60 ή μετά από συσσώρευση.

Η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα αν και για την ώρα σημειώνεται διάσταση απόψεων για διάφορα ζητήματα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, όπως για παράδειγμα για τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, οι Θεσμοί ζητούν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Στα καλά οικονομικά νέα της ημέρας, στο πρώτο δίμηνο του έτους το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.042 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.238 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.065 εκατ. ευρώ.

Η βελτιωμένη ψυχολογία αποτυπώθηκε σήμερα για άλλη μια φορά στo spread. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 882 μονάδες βάσης (-3,2%)που είναι η καλύτερη διαφορά από τις 11 Φεβρουαρίου, από τότε που άρχισε το τρέχον ανοδικό ράλι.

Η τιμή του πετρελαίου, που καθορίζει την κίνηση των μετοχών, αρχίζει να σταθεροποιείται αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε η Goldman Sachs, καθώς η παραγωγή σε ΗΠΑ, Νιγηρία και Κουρδιστάν έχει αρχίσει να φθίνει. Το γεγονός αυτό σημαίνει μείωση στα αποθέματα που έχουν συσσωρευτεί παγκοσμίως ωστόσο δεν θα γίνει άμεσα.

Η πολιτική του Ντράγκι έχει επηρεάσει επίσης θετικά τα χρηματιστήρια αλλά έχει δεχθεί κριτική από τους συντηρητικούς της ΕΚΤ και κυρίως από τη Bundesbank. Ο Ντράγκι έσπευσε να υποστηρίξει ότι το βασικό στήριγμα της Ευρωζώνης προέρχεται από την ασκούμενη νομισματική πολιτική. Η Ευρωζώνη θα είχε τώρα αποπληθωρισμό, αν δεν είχε προχωρήσει σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Βίτορ Κονστάνσιο αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας. Επίσης, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ ανέφερε ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης λειτουργούν, τονίζοντας πως έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις οικονομίες και στις αγορές μακροπρόθεσμα. Το σίγουρο είναι ότι τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν πολύ καιρό.

Στατιστικά

Ο ΓΔ στις 566,2 μον. (+0,37%), οι τράπεζες στις 41,1 μον (0,07%), ο FTSE 25 στις 154,6 μον. (-0,02%). Ο τζίρος στα 47,6 εκατ. ευρώ

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις