Χαρακτήρα σκανδάλου με πολλές νομικές πτυχές αποκτά η υπόθεση των Folli Follie, η οποία συνεχίζει να δηλητηριάζει το χρηματιστηριακό κλίμα και να υποσκάπτει την αξιοπιστία των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.
Επιδιώκοντας να ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο και να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος της ελληνικής αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίζει να αξιοποιήσει το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει και να κινηθεί εναντίον της εταιρείας και των επικεφαλής της. Η υπόθεση παίρνει λοιπόν το δρόμο της Δικαιοσύνης και πέραν των ευρημάτων των οικονομικών-λογιστικών ελέγχων, η αγορά θα αναμένει πλέον και τα πορίσματα των εισαγγελέων.
Μετά από πολύωρη συνεδρίαση όπου ακούστηκαν διιστάμενες απόψεις και διατυπώθηκαν πολλές προτάσεις για το χειρισμό του θέματος, το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά της Folli Follie Group. Είχε προηγηθεί συνάντηση του προεδρείου της Επιτροπής με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εποπτική αρχή του χρηματιστηρίου θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, εγκαλώντας τη διοίκηση του ομίλου Folli Follie Group (FFG) για παρεμπόδιση ελέγχου και μη παροχή αιτούμενων στοιχείων.
Τι προβλέπει ο νόμος
Η κατηγορία αυτή βασίζεται στο ότι η εταιρεία δεν παρέσχε τα οικονομικά στοιχεία και τις πληροφορίες που ζήτησε η εποπτική αρχή, προς αντίκρουση των ισχυρισμών του fund QCM σχετικά με τις πωλήσεις, το δίκτυο και τα διαθέσιμα του ομίλου.
Η Folli Follie ήταν υποχρεωμένη να δώσει απαντήσεις προς την Επιτροπή, προς ενημέρωση και προστασία των επενδυτών, των πιστωτριών τραπεζών, αλλά και του στρατηγικού της επενδυτή -της Fosun International που κατέχει πάνω από 20% τωων μετοχών.
Η μηνυτήρια αναφορά-έγκληση θα κατατεθεί σύμφωνα με το Ν 1969/1991περί κεφαλαιαγοράς, που προβλέπει ότι: «Μέλη ΔΣ, διευθυντές και υπάλληλοι νομικών προσώπων, χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι και χρηματιστές που εν γνώσει τους υποβάλλουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ή παραλείπουν την υποβολή στοιχείων ή παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ή δημοσιεύουν ψευδή ή ανακριβή οικονομικά στοιχεία για την επιχείρηση τους, τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι πενήντα εκατομμύρια δραχμές».
Ερευνα για τα αποθεματικά
Η συνέχεια θα δοθεί από τον εισαγγελία, που θα αποφασίσει αν θα αναθέσει την υπόθεση σε ανακριτή για περαιτέρω έρευνα.
Η έρευνα μπορεί να εστιασθεί κυρίως στα αποθεματικά της εταιρείας, καθώς είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατο να ερευνηθούν από Ελληνες ανακριτές οι δραστηριότητες του ομίλου στην Κίνα και στις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι βάσιμες οι καταγγελίες της QCM περί ανύπαρκτων καταστημάτων και εικονικού τζίρου.