Οικονομία

Στη δίνη της ακρίβειας οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί - Έκρηξη τιμών σε αγαθά, καύσιμα


Ο εκρηκτικός συνδυασμός των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, ρεύμα  και καύσιμα, «τρομάζει» τα νοικοκυριά, δημιουργεί μεγάλες δυσχέρειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ (3% τον Οκτώβριο) και βάσει των εκτιμήσεων «ήρθε για να μείνει» για αρκετό καιρό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος και ευλόγως τίθεται το ερώτημα αν τα κυβερνητικά μέτρα δύνανται να μετριάσουν τη ζημία των νοικοκυριών.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, καθηλωτικοί, δεν αφήνουν περιθώρια για ερμηνείες κατά το δοκούν, παρά καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, που κινδυνεύουν με εκτροχιασμό. Το αποκαλούμενο «καλάθι» της νοικοκυράς, στενάζει το τελευταίο διάστημα, με τις τιμές σε βασικά αγαθά θα έχουν εκτοξευθεί. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή των νωπών λαχανικών έχει αυξηθεί κατά 21% και του ελαιόλαδου κατά 19%. Αυγά, δημητριακά, ψάρια ακολουθούν στη λίστα των αυξήσεων, ενώ άνω του 10% είναι οι ανατιμήσεις σε ζυμαρικά, τυριά και αναψυκτικά.

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων

Η ενεργειακή κρίση και το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου, έχει επηρεάσει δυσμενώς, όπως άλλωστε αναμενόταν, τις τιμές καυσίμων στη χώρα μας, οι οποίες έχουν πάρει την ανιούσα κατά την περίοδο των τελευταίων μηνών. Η τιμή της απλής αμόλυβδης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, είναι αυξημένη κατά 24% (0,33 λεπτά) σε σχέση με το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της, που ήταν 1,42 λεπτά/λίτρο τον Οκτώβριο του 2020, διαμορφώνεται τώρα σε 1,75 λεπτά. Η τιμή της απλής αμόλυβδης στην Αττική ξεπερνά τα 1,73 λεπτά και στη Θεσσαλονίκη κινείται κοντά στα 1,72 λεπτά. Ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια και δη στα νησιά, όπου η τιμή της απλής αμόλυβδης, προσεγγίζει και κατά περιοχές ξεπερνάει τα 2 ευρώ το λίτρο!

Ιδιαίτερα «τσιμπημένη» είναι και η τιμή του πετρελαίου κίνησης, που σε σχέση με το 2020, έχει αυξηθεί κατά 33%. Κάθε ρεκόρ σπάει η τιμή του υγραερίου, που κινείται ανοδικά κατά 36%. Διατίθεται στην αγορά με τιμή 0,98 λεπτά, ενώ η περυσινή δεν ξεπερνούσε το 0,72%.

Νέες προειδοποιήσεις από τις βιομηχανίες

Το μείγμα ακρίβειας είναι εκρηκτικό και ελέω κυρίως της ενεργειακής κρίσης, βιομηχανίες και βιοτεχνίες προειδοποιούν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές των προϊόντων τους, το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά είναι όσα προκύπτουν από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), όπου σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων - υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμά ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%!
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα