Έτοιμα προς «παρκάρισμα» είναι χρέη ύψους 30 δισ. ευρώ, προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το ύψος των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έφτασε στο τέλος Δεκεμβρίου στο ποσό των 35,4 δισ. ευρώ.
Από αυτά, στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί χρέη ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων ήταν η πιο ευνοϊκή διαχρονικά, καθώς προέβλεπε μεταξύ άλλων και διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών, όσοι την αγνόησαν σημαίνει ότι δεν έχουν διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Ταυτόχρονα έχουν εξασφαλίσει με διάφορους τρόπους, ότι δεν πρόκειται να υποστούν καμία κύρωση, από το ΚΕΑΟ και τους άλλους εισπρακτικούς μηχανισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συγκεκριμένα χρέη θεωρούνται «χαμένα» καθώς οι προσπάθειες διεκδίκησής τους, δεν είχαν καμία επιτυχία.
Από τους πίνακες του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι, συντριπτική πλειοψηφία των χρεών προς τα Ταμεία δημιουργήθηκαν μέχρι και το 2009. Ειδικότερα:
- Μέχρι και το 2009 έχουν δημιουργήσει απλήρωτα χρέη, ύψους 26,4 δισ. ευρώ, 651.799 οφειλέτες. Δηλαδή το 74,2% των χρεών έχει δημιουργηθεί μέχρι και το 2009 και όσο πιο παλαιό είναι ένα χρέος τόσο δύσκολα εισπράττεται. Τα συγκεκριμένα χρέη πρωτογενώς, χωρίς τις προσαυξήσεις, ήταν 16,8 δις. ευρώ, και με τις προσαυξήσεις, έχουν φτάσει στο ποσό των 26,4 δισ. ευρώ.
- Από το 2010 και μετά, έχουν δημιουργηθεί απλήρωτα χρέη ύψους 9 δισ. ευρώ, από 1.355.508 οφειλέτες.
- Εκτός από τα 26 δισ. ευρώ, που «γεννήθηκαν» προ του 2010, υπάρχουν και οφειλέτες οι οποίοι δημιούργησαν χρέη την τελευταία δεκαετία, αλλά, δεν τα αποπληρώνουν. Με βάση την προσέλευση στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τα ανείσπρακτα χρέη που προέκυψαν μετά το 2010 υπολογίζονται σε λίγο πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Διαχωρισμός των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών
Δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και το χάσιμο χρόνου, που σημαίνει για τις υπηρεσίες, το κυνήγι χρεών που θεωρούνται ανείσπρακτα, το ΚΕΑΟ προσαρμόζεται στην πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΑΟ παραδέχεται, ότι μετά την κατάργηση των κριτηρίων για την διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τα παλαιά ασφαλιστικά ταμεία στο Κ.Ε.Α.Ο. πολλές από τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.
Για το λόγο αυτό ο διαχωρισμός των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 108 του Ν.4387/2016 είναι κρίσιμης σημασίας για την διαχείριση του χρέους. Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.
Από το Κ.Ε.Α.Ο. έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία διαχωρισμού των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, η οποία περιλαμβάνει πολλά στάδια και καταλήγει στην καταχώρηση στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης για όσες περιπτώσεις κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Η Δ/νση Ανάλυσης και Αξιολόγησης Κινδύνου, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θέτει, εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας. Περιπτώσεις οφειλετών με χαμηλό ή μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας μπορεί να εντοπίσουν και οι αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες.
Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια το χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης.