Πολιτική

Στο 3% οι ευρωπαϊκές μετοχές - Η ΕΚΤ συζητά την αγορά επισφαλών ιταλικών δανείων


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάνουν ράλι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σήμερα, με επικεφαλής τις τραπεζικές μετοχές, μετά την είδηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγοράσει ιταλικά επισφαλή δάνεια.

Αγορές ενισχύθηκαν επίσης από μια τη θετική συνεδρίαση στην Ασία , όπου ο  Nikkei ενισχύθηκε 7,2% μετά το χαμηλό κλείσιμο της Παρασκευής – το οποίο ήταν το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2014. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 είναι αυξημένος κατά 3,1% στις 322 μονάδες. 

Οι τράπεζες ήταν μεταξύ των πρωταθλητών, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να αυξάνεται 3,7%. Το ράλι ήρθε μετά την είδηση η ΕΚΤ μιλάει με την ιταλική κυβέρνηση για την αγορά επισφαλών δανείων από τις τράπεζες της χώρας, ως μέρος του συστήματος περιουσιακών στοιχείων αγοράς και ότι μπορεί να τα αποδεχτεί ως εγγύηση, για χορήγηση ρευστότητας, σύμφωνα με το Reuters, αν και η απόφαση δεν πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.

Οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες είχαν κακές επιδόσεις όλο το προηγούμενο διάστημα εκτινάχθηκαν:  Κέρδη για την Unipol Gruppo Finanziario 8,45%, τη Banco Popolare 8,56%, τη Banca Monte dei Paschi di Siena 9,86%. Οι ελληνικές τράπεζες αντέδρασαν ακόμη περισσότερο καταγράφοντας κέρδη 24%.  

Ο Ντράγκι

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μίλησε μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τριμηνιαία συνεδρίαση του και εξέφρασε ξανά τη δέσμευση ότι δεν θα διστάσει να δράσει.

«Στον απόηχο της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις στις τράπεζές μας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η νομισματική πολιτική απαιτεί την ταυτόχρονη εφαρμογή των κατάλληλων δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες μέσω των δημόσιων επενδύσεων και της μείωσης της φορολογίας, θα ενισχύσουν την ανάκαμψη. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα. «Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας» έσπευσε να τονίσει.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, αναγνώρισε ότι ορισμένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε υψηλού κινδύνου στοιχεία. «Η πρόσφατη πτώση των μετοχών αντανακλά την ανάγκη αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού μοντέλου των τραπεζών» συμπλήρωσε.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι βρισκόταν το 2012, γεγονός που οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης.

Το εμπορικό έλλειμμα

Άλλα νέα της ημέρας αφορούν την Κίνα και το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης. Kατά 11,2% υποχώρησαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές στην Κίνα, έναντι πτώσης 1,4% τον Δεκέμβριο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση των εξαγωγών 2,4%. Οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 18,8% έναντι πτώσης 7,6% τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 4,6%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 63,29 δισ. δολάρια έναντι 60,1 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο.

Επίσης, η Ευρωζώνη εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 246 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2015, έναντι 184,3 δισ. ευρώ το 2014. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% στα 2,04 τρισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2% στα 1,794 τρισ. ευρώ. Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., το εμπορικό πλεόνασμα για το 2015 ενισχύθηκε στα 64,2 δισ. ευρώ έναντι 13,3 δισ. ευρώ το 2014. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% και οι εισαγωγές κατά 2%.  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις