Με εύλογη ανυπομονησία και συγκρατημένη αισιοδοξία το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και το εκλογικό επιτελείο της ΝΔ αναμένουν την «ετυμηγορία» της Standard and Poor’s (S&P). η οποία την ερχόμενη Παρασκευή 21 Απριλίου θα εκδώσει τη νέα αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία.
Ο αμερικανικός οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ+, μόλις ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Αν προχωρήσει σε αναβάθμιση, θα είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και τις αγορές, αλλά και ένα “δώρο εξ ουρανου” - ή εξ... Αμερικής – για την κυβέρνηση, η οποία θα αποκτήσει ένα ακόμη ισχυρό “χαρτί” στην επικοινωνιακή μάχη και στον προεκλογικό αγώνα.
Το χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων έχουν ήδη σπεύσει να προεξοφλήσουν την αναβάθμιση, στην οποία συνηγορούν και τα τελευταία στοιχεία και οι προβλέψεις-εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.
- Η επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ και του ΙΟΒΕ για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, οι εκτιμήσεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και η μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών είναι μερικά από τα στοιχεία που θα λάβει ασφαλώς υπόψη η S&P στη νέα αξιολόγηση και μπορούν να δικαιολογήσουν μία υψηλότερη “βαθμολογία” της χώρας.
Στην οικονομία και στις αγορές
Αυτό το μικρό βήμα, που δεν είναι ανάγκη να αιτιολογηθεί πλήρως με στοιχεία και αναλύσεις, αλλά μπορεί να βασιστεί περισσότερο στην “αίσθηση” και στις “εντυπώσεις”, θα είναι τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα: Η χώρα θα βρεθεί αυτομάτως σε επενδυτική βαθμίδα, μετά από μια 10ετία και πλέον κατά την οποία τα κρατικά χρεόγραφά της θεωρούνταν αρχικά “σκουπίδια” και εν συνεχεία αναβαθμίστηκαν σε τίτλους “δεύτερης διαλογής”.
- Η αναβάθμιση θα “μεταφραστεί” σε ευκολότερο και φθηνότερο δανεισμό – δηλαδή σε χαμηλότερα επιτόκια/αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και σε μικρότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
- Ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την ελληνική οικονομία θα είναι η αύξηση των ξένων επενδύσεων και η επιτάχυνση των εισροών διεθνών κεφαλαίων σε άμεσες και έμμεσες επενδύσεις.
Το εύληπτο "μήνυμα"
Πάνω στην προοπτική αυτή θα βασιστούν η επικοινωνιακή προσπάθεια και η εκλογική καμπάνια της κυβέρνησης, που θέλει να παρουσιάσει την αναβάθμιση ως αποτέλεσμα της δικής της “επιτυχούς οικονομικής πολιτικής” και της “συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης”, που "επανέφεραν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης".
Το επιχείρημα αυτό θα είναι ο κεντρικός άξονας της εκλογικής καμπάνιας του κυβερνώντος κόμματος για τα θέματα της οικονομίας και σ΄αυτό θα εστιάσει με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Έκλογικοί επιτελείς της ΝΔ και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η αναβάθμιση ως αποτέλεσμα και ως επιστέγασμα της κυβερνητικής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής είναι μία άποψη που μπορεί να “περάσει” εύκολα στο εκλογικό σώμα και να αποφέρει ψήφους, κυρίως από το κομμάτι των κεντρώων-κεντροδεξιών ψηφοφόρων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών κλπ.
Οι σκοπιμότητες
Το ζήτημα είναι βέβαια αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις-προσδοκίες, ή αν η Standard and Poor’s θα αφήσει την κυβέρνηση... “στα κρύα του λουτρού” - μαζί και τις αγορές που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν την αναβάθμιση.
Τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ο αμερικανικός οίκος θα λάβει ασφαλώς υπόψη την εκλογική αβεβαιότητα και την πιθανότητα πολιτικής-κυβερνητικής αστάθειας μετά τις επικείμενες εκλογές. Δεν αποκλείεται λοιπόν να αρκεσθεί σε μια αναβάθμιση των “προοπτικών” (outlook).
Πάντως επικρατέστερο είναι το αισιόδοξο σενάριο, που θα δώσει εκλογικούς “πόντους” στην κυβέρνηση. Διότι στις αξιολογήσεις των “ανεξάρτητων” διεθνών υπεισέρχονται πολλές φορές και πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.