Επιχειρήσεις

Στο έλεος των ομολογιούχων της η MLS -Αδυνατεί να πληρώσει


 Mόνον ένας στρατηγικός επενδυτές θα μπορούσε τώρα να βγάλει από το αδιέξοδο την MLS, την πρώτη ελληνική εταιρεία smartphones και μία από τις κορυφαίες του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία βρίσκεται ενώπιον οξύτατων οικονομικών προβλημάτων, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της.

Η εταιρεία έχει εκδώσει τρία ομολογιακά δάνεια, με ανεξόφλητο υπόλοιπο 18,7 εκατ. ευρώ. Τώρα αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και τους τόκους  τους και βρίσκεται "στο έλεος" των ομολογιούχων δανειστών της.

Χθες έληξε η προθεσμία αποπληρωμής των κουπονιών του πρώτου ομολογιακού δανείου (5 εκατ. ευρώ), τα οποία έμειναν ανεξόφλητα. Είναι ένα "πιστωτικό γεγονός" που σε άλλη περίπτωση θα καθιστούσε ληξιπρόθεσμες όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της MLS. Τυπικά όμως "δεν υπάρχει", επειδή στις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων δεν συγκεντρώνεται η απαραίτητη απαρτία (66,7%) ώστε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.- να γίνει καταγγελία της δανειακής σύμβασης, ή τροποποίηση όπως έχει ζητήσει η MLS

Η εταιρεία είχε ζητήσει από τον Οκτώβριο να μετατεθεί κατά τρεις μήνες η πληρωμή των κουπονιών του πρώτου ομολογιακού και στη συνέχεια να γίνονται πληρωμές ανά εξάμηνο αντί τριμήνου.

Τα ίδια έχει ζητήσει και για το δεύτερο ομολογιακό (6 εκατ. ευρώ) που έπρεπε να πληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και για το τρίτο των 6,7 εκατ. ευρώ, για το οποίο η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 26 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωσή της η MLS δικαιολόγησε την μη πληρωμή των κουπονιών αναφερόμενη στις επιπτώσεις της πανδημίας, "οι οποίες έχουν επιδράσει στις ταμειακές ροές”. Ομως το πρόβλημα της δεν οφείλεται στην πανδημία - η οποία απλώς επιδείνωσε την κατάσταση.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις αρχές του 2018, όταν οι πωλήσεις των προϊόντων είχαν καταστεί ζημιογόνες, ενώ οι εμπορικές επιδόσεις της πλατφόρμας MAIC - στην οποία είχε επενδύσει πολλά - δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων), εντόπισε μεγάλες λογιστικές παρατυπίες που αφορούσαν την αποτύπωση των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Αυτό οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά στην να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής και των ομολογιών της εταιρείας.

Η διοίκηση της MLS έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές λειτουργικού κόστους  μειώνοντας κατά 50% το προσωπικό, προκειμένου να αμβλύνει τα ταμειακά προβλήματα. Παράλληλα όμως έχει σημειωθεί μεγάλη κάμψη των πωλήσεων  τη μείωση των πωλήσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης