ΕΥΖην

Street artist μετατρέπει σύμβολα μίσους σε λαχταριστά εδέσματα


Σβάστικες στους τοίχους μετατρέπονται σε γιγαντιαία κεκάκια με πορτοκαλί ζαχαρόπαστα και οι λέξεις "Χίτλερ μου" σε "Μάφινς μου". Όλα μέσα σε μια ημέρα εργασίας για αυτόν τον Ιταλό street artist, ο οποίος μάχεται κατά του ρατσισμού, μετατρέποντας τα σύμβολα μίσους, που εμφανίζονται σε γκραφίτι, σε εικόνες από λιχουδιές.

"Φροντίζω την πόλη μου αντικαθιστώντας σύμβολα μίσους με λαχταριστά εδέσματα", λέει ο 39χρονος καλλιτέχνης, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Πιερπάολο Σπινάτσε και το καλλιτεχνικό του Cibo (Τσίμπο, η ιταλική λέξη για το φαγητό).

Πρόσφατα, ένα ηλιόλουστο πρωινό ενημερώθηκε από τους 363.000 ακολούθους του στο Instagram (https://www.instagram.com/p/CTH1ccsqr7x/) ότι σε μια μικρή σήραγγα στα περίχωρα της Βερόνας υπήρχαν ζωγραφισμένες ζβάστικες και ρατσιστικές ύβρεις.

Εκείνος έσπευσε εκεί, φορώντας το χαρακτηριστικό καπέλο του, έβγαλε από την τσάντα του τις μπογιές του και ρίχτηκε στη δουλειά, ενώ τα αυτοκίνητα περνούσαν από δίπλα του κορνάροντας.

Κάλυψε τα συνθήματα με ένα φωτεινό κομμάτι πίτσας μαργαρίτα και με μια σαλάτα καπρέζε, με μοτσαρέλα, ντομάτες και βασιλικό.Έτσι μια σβάστικα μετατράπηκε σε μια τεράστια κόκκινη ντομάτα.

Καθώς δημιουργούσε το έργο στους τοίχους της σήρραγας, κάτι που χρειάστηκε περίπου 15 λεπτά για το κάθε κομμάτι του, οι οδηγοί περνούσαν από δίπλα του, χάζευαν και τον χαιρετούσαν.

Τα τελευταία χρόνια οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει για τα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού στη χώρα έπειτα από τα κύματα μετανάστευσης από την Αφρική.

Η φασιστική κουλτούρα και ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι έχουν ακόμη έναν σκληρό πυρήνα οπαδών στην Ιταλία.

Και ο Τσίμπο έχει γίνει διάσημος στη Βερόνα, έχει όμως δημιουργήσει και εχθρούς: "Τσίμπο να κοιμάσαι με τα φώτα αναμμένα!", έγραψε κάποιος σε ένα τοίχο.

Εκείνος όμως μετέτρεψε την απειλή σε ...συστατικά για μια συνταγή για νιόκι.

"Όταν έχεις να κάνεις με εξτρεμιστές δεν είναι ποτέ καλό γιατί είναι βίαιοι άνθρωποι, είναι συνηθισμένοι στη βία, αλλά είναι και δειλοί και πολύ χαζοί. Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε εκ νέου αξίες που πιθανόν να έχουμε ξεχάσει, ειδικά τον αντιφασισμό και τη μάχη κατά των ολοκληρωτικών καθεστώτων, οι οποίες προκύπτουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να υπεθυμίζουμε στους εαυτούς μας αυτές τις αξίες", λέει ο Ιταλός καλλιτέχνης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης