Χιλιάδες απόγονοι θυμάτων του ναζισμού σε όλο τον κόσμο έχουν αποκτήσει από το περασμένο φθινόπωρο την αυστριακή υπηκοότητα και, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια "Δημοτική Διεύθυνση 35" της Πόλης της Βιέννης, μέχρι τέλη Απριλίου είχαν ήδη "ολοκληρωθεί θετικά" 4.621 διαδικασίες.
Όπως αναφέρεται από το γραφείο του αρμόδιου αντιδήμαρχου της Βιέννης Κρίστοφ Βίντερκερ, έως το τέλος Απριλίου είχαν υποβληθεί συνολικά 10.178 σχετικές αιτήσεις, από αυτές περισσότερες από τα τρία τέταρτα προέρχονταν από το Ισραήλ (3.747), τις ΗΠΑ (2.315) και τη Βρετανία (1.878), ενώ οι υπόλοιπες ήταν πολιτών από χώρες όπως η Αργεντινή και η Αυστραλία.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον αντιδήμαρχο, αρμόδιο για θέματα Ένταξης, η απόδοση της αυστριακής υπηκοότητας στους απόγονους των θυμάτων του ναζισμού δεν συνιστά απλώς μια „συμβολική χειρονομία", αλλά καταδεικνύει επίσης „ότι αυτό το κεφάλαιο στην ιστορία της Αυστρίας δεν επιτρέπεται να ξεχαστεί".
Είναι γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση, των απογόνων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, η Αυστρία ανέχεται ρητά τη διπλή υπηκοότητα, με τον σχετικό νόμο να έχει ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 επί διακυβέρνησης της μεταβατικής ομοσπονδιακής καγκελαρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν (σ.σ. της πρώην προέδρου του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου), από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Για τους Αυστριακούς και τις Αυστριακές που εξαναγκάσθηκαν σε φυγή από τη χώρα στη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής (1938-1945), υπήρχε ήδη και παλαιότερα η δυνατότητα να αποκτήσουν και πάλι την αυστριακή υπηκοότητα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και αυτή η δυνατότητα, σύμφωνα με πολλές πλευρές, θα έπρεπε να ισχύει και για τους απογόνους τους.
Η τότε αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών και του κόμματος ΝΕΟΣ είχε ζητήσει από καιρό να υπάρξουν διευκολύνσεις για την απόδοση της αυστριακής υπηκοότητας σε απογόνους θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Στο αίτημά τους επισήμαιναν πως συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες δεν ισχύουν για τα ίδια τα θύματα, όπως για παράδειγμα ο τόπος κατοικίας στην Αυστρία ή η αποποίηση της έως τώρα ξένης υπηκοότητας τους, δεν θα πρέπει να ισχύουν και για τους απογόνους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς αυτοί θα ήταν Αυστριακοί υπήκοοι, εάν οι πρόγονοί τους δεν είχαν απολέσει το αυστριακό διαβατήριο τους εξαναγκαζόμενοι σε φυγή για να σωθούν από τους ναζί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ