Χρηστικά

Συγχωνεύσεις των μικρoμεσαίων με το ζόρι!


Μετά την αποτυχία του ν. 4935/2022 η κυβέρνηση φέρνει νέο πακέτο φορολογικών κινήτρων

Νέα πακέτο κινήτρων για τις συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα προωθήσει η κυβέρνηση στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να πετύχει το στόχο της για τις συνενώσεις εταιρειών και την εξαφάνιση μέσω της απορρόφησης των «μικρών».

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων φαίνεται πως ενοχλεί, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες των συγχωνεύσεων, ο πολυκερματισμός της επιχειρηματικότητας έχει μεγάλο διαχειριστικό κόστος για το κράτος και αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής.

Έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες, είναι η επωδός του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και άρα αφού συγχωνευτούν θα ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητά τους.

Οι νέες διατάξεις

Στο προσεχές διάστημα το ΥΠΕΘΟ θα καταθέσει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα ενισχυθούν τα κίνητρα που νομοθετήθηκαν το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρυθμίσεις που σχεδιάζεται να ενταχθούν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ είναι:

  1. Η επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  2. Η πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Στην ουσία πρόκειται για τη διευθέτηση των διασυνοριακών συγχωνεύσεις εταιρειών.
  3. Η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ αναμένεται να είναι ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας
  4. Τα φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εισάγονται στην εναλλακτική αγορά. Τα κίνητρα θα μπορούν να σχετίζονται με την παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
  5. Τα φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Είναι πιθανό να επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.

Τα παραπάνω μέτρα θα συμπληρώσουν εκείνα που προβλέπει ήδη ο ν. 4935/2022 που προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, διαπιστώνεται ότι απέτυχαν να προκαλέσουν κύμα συγχωνεύσεων που προσδοκούσε η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από αυτές το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα