Πολιτική

Σύνδρομο κόπωσης στο ΧΑ - Αναζητούνται καταλύτες για υπέρβαση της ζώνης των 500 μον.


Η χθεσινή κίνηση χαμηλών προσδοκιών του ΧΑ, μαζί με τον πολύ χαμηλό τζίρο, χαρακτηρίζει την κόπωση που υφίσταται η ελληνική αγορά. Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι η ενδοσυνεδριακή άνοδος αποτέλεσε ευκαιρία ρευστοποιήσεων μέχρι τελικά να βρεθεί η ισορροπία. Στα θετικά της αγοράς είναι ότι διατηρείται η επαφή με τη ζώνη των 500 ευρώ που αποδεικνύεται πλέον ως σημείο αντίστασης. Η τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμα θα αλλάξει μόνο με ανοδική διάσπαση του συγκεκριμένου σημείου και αυξημένες συναλλαγές. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει χωρίς βοήθεια από τα διεθνή χρηματιστήρια.

Τα εσωτερικα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και δείχνουν ότι θα απασχολήσουν την αγορά για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα. Θετική είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων ωστόσο τα κόκκινα δάνεια αποτελούν πλέον το 43,6% των συνολικών δανείων και υπολογίζονται στα 108 δισ. ευρώ. Ο πιο άμεσος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει πολιτικούς κραδασμούς, είναι το ενδεχόμενο του εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση για να αλλάξει όχι μόνο η ψυχολογία αλλά και η πραγματική οικονομία. 

Πάντως, σε "Ca" από "C" αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση για το μακροπρόθεσμο χρέος υψηλής εξασφάλισης των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών η Moody's, διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση "Caa3" για τις καταθέσεις στις πέντε τράπεζες του ΧΑ και θέτοντας σταθερό outlook. 

Φαίνεται ωστόσο ότι η μεταβλητότητα θα συνεχίσει στο ΧΑ και ότι για να υπάρχει υπέρβαση της ζώνης των 500 μον. θα πρέπει να υπάρξουν όχι απλά θετικές ειδήσεις αλλά ειδήσεις - καταλύτες, που θα αλλάξουν το κλίμα.

Όσο για την Ευρώπη, στο χαμηλότερο επίπεδο κινήθηκε η ανάπτυξη του Ιδιωτικού Τομέα της Γερμανίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο. Ο προκαταρκτικός Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του Markit, που παρακολουθεί την δραστηριότητα στον Μεταποιητικό κλάδο και στις Υπηρεσίες, υποχώρησε στο 53,8 από 54,5 τον Ιανουάριο. Στον Μεταποιητικό τομέα, η δραστηριότητα αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2014, με τον δείκτη να υποχωρεί στο 50,2 από 52,3 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 52 που προέβλεπαν οι αναλυτές. 

Στις ΗΠΑ, σε χαμηλό Σεπτεμβρίου 2009 υποχώρησε ο δείκτης Μεταποίησης Markit PMI τον Φεβρουάριο (η τρίτη πτώση τους τελευταίους τέσσερις μήνες). Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις 51 μονάδες έναντι 52,4 τον Ιανουάριο.

Διεθνώς το πετρέλαιο θα παίξει σημαντικό ρόλο βραχυπρόθεσμα καθώς χαμηλές τιμές σημαίνουν κίνδυνο για τις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια στον ενεργειακό κλάδο και ωθούν σε ρευστοποιήσεις εκ μέρους των Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (ΚΕΤ) που έχουν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Εκτιμάται ότι τα ΚΕΤ μπορεί να αποσύρουν ακόμα και 400 δισ. δολ. από τα χρηματιστήρία αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα 30-40 δολ. Τις μεγαλύτερες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα επενδυτικά κεφάλαια του Περσικού Κόλπου ενώ προβλήματα έχει και το επενδυτικό κεφάλαιο της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις