Εύθραυστες μετοχικές ισορροπίες διαμορφώνονται στον ΟΛΘ, όπου ο Ιβάν Σαββίδης είναι μεν το "αφεντικό" ως πλειοψηφών μέτοχος, αλλά δεν ελέγχει πραγματικά την εταιρεία και επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει την "εχθρότητα" εταίρων, μετόχων μειοψηφίας, της ελληνικής κυβέρνησης και μηχανισμών της ΕΕ.
Το Υπερταμείο που κατέχει περίπου 7% των μετοχών προσπαθεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και αυτή τη φορά, στο θέμα της επιλογής CEO και μελών ΔΣ βρέθηκε "απέναντι" στον μεγαλομέτοχο, χωρίς να μπορέσει τελικά να επιβάλει τις επιλογές του - καθώς μάλιστα δεν είχε εξασφαλίσει κυβερνητική συναίνεση για τις κινήσεις του.
Επαμφοτερίζουσα στάση τηρεί ο γαλλικός όμιλος διαχείρισης λιμανιών CMA CGM, που συμμετέχει εμμέσως στον ΟΛΘ μέσω της εταιρείας South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), όπου το 67% ελέγχει ο Ιβάν Σαββίδης. Οι Γάλλοι δεν έχουν απ' ευθείας ψήφο στη ΓΣ του ΟΛΘ και δεν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις, παρά μόνο ασκώντας πίεση στον μεγαλομέτοχο.
Συμμαχία Γάλλων και Υπερταμείου υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
Ανησυχητική εξέλιξη για τον ομογενή επιχειρηματία αποτελεί η - φημολογούμενη και μη επιβεβαιωμένη - προσέγγιση της CMA CGM με τον όμιλο Louis Dreyfous, που είχε καταθέσει δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 21% των μετοχών του ΟΛΠ και κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 2,5%. Οι δύο γαλλικοί κολοσσοί μπορεί να συμμαχήσουν, προσεταιριζόμενοι ενδεχομένως και το Υπερταμείο, ώστε να συγκεντρώσουν μία ισχυρή "δύναμη πυρός".
Το καλό για τον Σαββίδη είναι ότι η CMA CGM δεν κατέχει μετοχές του ΟΛΘ, αλλά μόνο της εταιρείας χόλντινγκ που τον ελέγχει (South Europe Gateway Thessaloniki -SEGT). Ετσι δεν μπορούν να πουλήσουν στην Dreyfous και να φέρουν τον μεγαλομέτοχο προ τετελεσμένων.
Μπορεί όμως να το κάνει το Υπερταμείο, με κυβερνητική συγκατάθεση - και με τις "ευλογίες" της ΕΕ, του... ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον, που ανησυχούν ότι "στρατηγικά λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου ελέγχονται από ρωσικούς επιχειρηματικούς βραχίονες"
Οι νέες ισορροπίες
Οι ισορροπίες αποτυπώνονται και στις αλλαγές που έγιναν στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, με την καθαίρεση-απομάκρυνση του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Θανάσης Λιάγκος, ο οποίος όμως παραμένει ως "σύμβουλος διοίκησης" και θα συνεχίσει να αμείβεται με 32.000 ευρώ μηνιαίως.
Στην έκτακτη ΓΣ των μετόχων επικυρώθηκε η αποπομπή Λιάγκου, ορίστηκε νέο ΔΣ και πρόεδρος εξελέγη η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αγγελική Σαμαρά, ειδικευμένη σε θέματα οικονομικού ελέγχου επιχειρήσεων.
Το σίριαλ των υπόγειων αντιπαραθέσεων δεν έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν νέα "επεισόδια".
Στα χέρα των... Ρώσων
Πρόσθετες περιπλοκές αναμένονται καθώς η πλευρά Σαββίδη προτίθεται να συνεχίσει τη δικαστική μάχη για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου.
Στον διαγωνισμό για το 67% του ΟΛΒ ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης είχε πλειοδοτήσει και αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής. Ομως, το Υπερταμείο ακύρωσε τελικά τον διαγωνισμό, προτιμώντας να παγώσει την αποκρατικοποίηση, "για να μην... πέσει το λιμάνι του Βόλου στα χέρια των... Ρώσων"