Συνεχίζεται το ροκάνισμα των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο, καθώς το ψυχολογικό κλίμα έχει επιδεινωθεί και οι επενδυτικές προσδοκίες υποχωρούν. Σε πτωτική τροχιά κινούνται σημερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός. "Χαμηλό βαρομετρικό" και στην αγορά ομολόγων,με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύεται στο 4,40%
Σε επιφυλακή οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου, έτοιμοι να δώσουν σήμα εσπευσμένης εξόδου αν η κατάσταση χειροτερέψει τις επόμενες μέρες
Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ενόψει αναβαθμίσεων της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης διαψεύδονται και οι προοπτικές γίνονται “γκρίζες”, καθώς οι διεθνείς και οι εγχώριες εξελίξεις διαμορφώνουν αρνητική συγκυρία.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ελληνική αγορά έχει ακόμη “λίπος” να χάσει, δεδομένου ότι από τις αρχές του έτους και ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο – άρα υπάρχουν τεράστια κέρδη προς ρευστοποίηση.
Σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται και από το χρονικό κενό στη διαδικασία “αλλαγής φρουράς” στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου τα επιθετικά χαρτοφυλάκια που προεξόφλησαν την αναβάθμιση ολοκληρώνουν την αποχώρηση τους, ενώ δεν έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση τα “συντηρητικά”-επενδυτικά.
Σημαντική παράμετρος η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, όπου εντείνονται οι ανησυχίες για την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε συνδυασμό με τους φόβους ότι η διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά υψηλά επίπεδα θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση.
Πρόσθετος αρνητικός παράγων για τις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων ο προβληματισμός για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Καταλύτης για το ΧΑ είναι και τα αποτελέσματα εξαμήνου που εμφανίζουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις. Οι επιδόσεις και οι προοπτικές που εμφανίζουν γίνονται οδηγός επιλογών για επενδυτικά χαρτοφυλάκια και μικροεπενδυτές.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη. Γρήγορα όμως οι βασικοί δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση και βρέθηκαν στο κόκκινο. Τα τελευταία λεπτά ανακάμπτουν.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά μέχρι +0,38% στις 1.208,7 μονάδες. Γυρίζοντας πτωτικά σημείωσε χαμηλό -1,42% στις 1.187,04 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 1.198,7, υποχωρώντας κατά 0,45%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,65%, υποχωρώντας στις 2.9013 μονάδες. Ανοδο 0,30% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +0,83% και στη συνέχεια βυθίστηκε μέχρι -2,33%. Τώρα υποχωρεί κατά 0,90%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος +1%. Στον αντίποδα Attica Bank -2,7%, Πειραιώς -1,8%, Εθνική -1,4%, Alpha -1,2%, Eurobank -0,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν οι Τιτάν +2,8%, Lamda +1,2%, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΟΤΕ +0,3%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Aegean -4,3%, Ελλάκτωρ -4,1%, ΕΥΔΑΠ -2,8%, Autohellas -2,3%, Quest -2%, ΕλβάλΧαλκόρ και Μυτιληναίος -1,8%.