Χρηστικά

Τα 7 λάθη που φούσκωσαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Οι φορολογούμενοι οφείλουν να τσεκάρουν το ποσό του φόρου ακινήτων που καταλογίστηκε και αν διαπιστώσουν λάθη οφείλουν να διορθώσουν το Ε9

Επτά λάθη διαπιστώνονται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία φουσκώνουν το τελικό λογαριασμό των φορολογουμένων.  Η ΑΑΔΕ παρέχει την ευχέρεια στους φορολογούμενους να διορθώσουν τα όποια λάθη έχουν γίνει στην αναγραφή της ακίνητης περιουσίας τους, στο Περιουσιολόγιο και να γίνει επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα, οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή του αυτοτελούς προστίμου των 100 ευρώ, καθώς έχει ανασταλεί έως την ολοκλήρωση της ένταξης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Οι φορολογούμενοι που έλαβαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ οφείλουν να ελέγξουν εάν είναι σωστά και έχουν εφαρμοστεί οι μειώσεις που έχουν νομοθετηθεί. Ανα διαπιστώσουν λάαθη, πρέπει να προβούν σε διορθώσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.

Οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης, στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου ο φόρος να υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία και να προσαρμοστούν ανάλογα οι δόσεις αποπληρωμής. Εάν γίνουν αργότερα, θα γίνει συμψηφισμός και επανυπολογισμός των δόσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και λάθη τα οποία οδηγούν σε μικρότερο φόρο, τα οποία επίσης πρέπει να διορθωθούν, προκειμένου να μην έχει αργότερα ο φορολογούμενος, φορολογικά μπερδέματα.

Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες σε αρκετούς ιδιοκτήτες δεν τους αναγνωρίζεται η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή η πλήρης απαλλαγή (κατά 100%), οι οποίες παρέχονται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στις περιπτώσεις αυτές, εκτός από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που γίνεται ηλεκτρονικά, θα πρέπει να προσέλθουν και στην οικεία Δ.Ο.Υ. καθώς απαιτείται και έλεγχος των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Επίσης, στην Εφορία θα πρέπει να προσέλθουν έχοντας υπό μάλης τα δικαιολογητικά όταν, από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης ακινήτων, προκύπτει μειωμένος φόρος σε σχέση με την αρχική βεβαίωση πάνω από 300 ευρώ.

Ποια είναι τα 7 συχνότερα λάθη 

Σε κάθε  περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ακινήτων αμφισβητούν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους καταλογίστηκε, οφείλουν να μπουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ  «Ε9 Περιουσιολόγιο», που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα Taxisnet (ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου. Τα συχνότερα λάθη που γίνονται κατά τη συμπλήρωση του Ε9 είναι τα ακόλουθα:

  1. Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.  Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.  
  2. Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.
  3. Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
  4. Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο.
  5. Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.
  6. Στους υμιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019, όσο και για τα προηγούμενα έτη, από το έτος που έγινε η νομιμοποίηση.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα