Στην κατάργηση των φορολογικών δηλώσεων οδηγεί η ολοκλήρωση της λειτουργίας των myData και η ηλεκτρονικοποίηση του συνόλου των συναλλαγών των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.
Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στόχος είναι ο φόρος για κάθε επιχείρηση να υπολογίζεται σε καθημερινή βάση από τα δεδομένα που λαμβάνουμε σε πραγματικό χρόνο.
Το γεγονός, δε, ότι το myData δέχεται τα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, είναι πολύ κοντά ο υπολογισμός των καθαρών, φορολογητέων κερδών και φυσικά του φόρου εισοδήματος.
Άλλωστε, έσοδα και δαπάνες που δεν έχουν δηλωθεί στο myData θεωρούνται από την ΑΑΔΕ ότι δεν υφίστανται, που σημαίνει ότι ισχύουν μόνο εκείνα που έχουν διαβιβαστεί.
Έτσι προσυμπληρώνονται τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων και ο επιτηδευματίας δεν έχει παρά να τσεκάρει και να αποστείλει τη δήλωση.
Πιο εύκολη διαδικασία είναι η προσυμπλήρωση και η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. «Έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα, ο ευρύτερος μας στόχος είναι το σύνολο των ψηφιακών λειτουργιών να ωθεί προς την έκδοση της απόδειξης γιατί με τον τρόπο αυτό θα φτάσουμε στο επόμενο βήμα» είπε ο κ. Πιτσιλής για να προσθέσει «ο φόρος για κάθε επιχείρηση να υπολογίζεται σε καθημερινή βάση από τα δεδομένα που λαμβάνουμε σε πραγματικό χρόνο».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, «όλο αυτό το άγχος που έχουμε σήμερα να πάμε στον λογιστή να μαζέψουμε τα χαρτιά, τα παραστατικά, κ.λπ. θέλουμε να είναι παρελθόν, και ξέρετε θα είναι παρελθόν σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η αυτόματη προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και την… κατάργηση του λογιστή. Είναι τόσο περίπλοκη και απαιτητική η διαδικασία ενημέρωσης του myData που χρειάζεται την εμπειρία του λογιστή.
Οι έλεγχοι δεν καταργούνται
Τα ηλεκτρονικά βιβλία που τηρούν στο myData οι επιτηδευματίες διευκολύνουν σημαντικά και τον φορολογικό έλεγχο.
Οι εφοριακοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν online τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και να «παρεμβαίνουν», με εντολές ελέγχων όταν βλέπουν ύποπτες κινήσεις.
Ο φορολογικός έλεγχος θα επικεντρώνεται στις περιπτώσεις που παρατηρείται μέσω του taxisnet ασυνήθιστη δραστηριότητα, είτε λόγω μειωμένων πωλήσεων είτε αυξημένων δαπανών της επιχείρησης.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου των επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ότι φοροδιαφεύγουν ή έχουν... βαρύ ποινικό φορολογικό μητρώο.
Όλες οι επιχειρήσεις που έχουν εντοπιστεί για φοροδιαφυγή στο παρελθόν είναι υπό παρακολούθηση και μια ύποπτη κίνηση είναι ικανή να ενεργοποιήσει την εντολή για φορολογικό έλεγχο.