Με Άποψη

Τα νέα στοιχήματα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις


Με πολλές προκλήσεις να καιροφυλακτούν σε κάθε πτυχή της οικονομίας και της καθημερινότητας, το 2021 θα αποτελέσει σίγουρα μια χρονιά-πρόκληση για το μέλλον των επιχειρήσεων, τόσο μέσα στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ

 Ευοίωνες είναι οι προοπτικές ιδιαίτερα για το δεύτερο μισό του έτους - εάν και εφόσον όλα πάνε καλά με το εμβόλιο και επιστρέφουμε σταδιακά στην ‘’κανονικότητα’’. Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες θα παίζουν καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις στον επιχειρηματικό τομέα..

Η χρονιά φαίνεται να επιφυλάσσει σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις ανά τον κόσμο, που όμως αλυσιδωτά θα επηρεάσουν και το μέλλον της οικονομίας παγκοσμίως. Πρώτη η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Οι κινήσεις του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν. αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια σκακιέρα του διεθνούς εμπορίου. Πιθανόν να αναζωπυρωθεί και να βρεθεί πάλι  στο προσκήνιο ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που σύμφωνα με αναλυτές συνιστά ίσως σοβαρότερη απειλή για τον κόσμο, από όσο η COVID-19…

 Το χρήμα της ΕΕ

Τοον Οκτώβριο θα έχουμε την αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί τα βήματα και τις προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την διαχείριση εκ μέρους των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας των προκλήσεων που έφερε η πανδημία σε επίπεδο χρεών στα κράτη- μέλη.

Σίγουρα ωστόσο, το πιο σημαντικό στον γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης είναι το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή των προγραμμάτων (Ταμείο Ανάκαμψης κλπ) για τη στήριξη επιχειρήσεων και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Περί τα μέσα του έτους αναμένονται και τα ευρωπαικά ετήσια stress test των τραπεζών. Αφορούν άμεσα και την ελληνική οικονομία, καθώς εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να ξεφορτωθούν μεγάλο βάρος των NPLs και  να επιταχύνουν τις χορηγήσεις τους για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

 Το μεγάλο στοίχημα για κάθε χώρα

Ακόμη κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, ο δρόμος σίγουρα θα είναι μακρύς. Οι επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα θα χρειαστεί να επιδείξουν προσαρμοστικότητα και υπομονή, καθώς  η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η καταναλωτική ζήτηση θα βαίνουν μειούμενες, αφού όταν αποκατασταθεί επιτέλους μια σχετική ηρεμία στην οικονομία, θα ξεκινήσει η αποπληρωμή από τα νοικοκυριά των υποχρεώσεων που προκάλεσε το πολύμηνο lockdown.

Ολα αυτά τα γεγονότα-ορόσημα της χρονιάς σίγουρα δεν θα επηρεάσουν με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό όλες τις εθνικές οικονομίες, καθώς οι αφετηρίες, οι δυνατότητες και οι αντοχές της καθεμιάς είναι διαφορετικές. Σίγουρα πάντως η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων της θα  αποτελέσει για κάθε χώρα το στοίχημα που θα ξεκλειδώνει σταδιακά την οικονομική διαδικασία και θα ανοίξει το μονοπάτι για την επιστροφή σε μια νέα ‘’κανονικότητα’’.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα