Όποιος έχει μικρό παιδί, ξέρει καλά πόσο εύκολα μεταδίδονται βακτήρια, ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί μεταξύ των παιδιών στο σχολείο. Για να προστατεύσετε το παιδί σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να του μάθετε είναι η καθαριότητα. Για παράδειγμα το παιδί θα πρέπει να πλένει τα χέρια του πριν φάει οτιδήποτε, όποτε μπαίνει στην τουαλέτα και όποτε βγαίνει από αυτήν. Σημαντικό είναι επίσης να το ντύνετε κάθε μέρα με καθαρά ρούχα.Και φυσικά δεν πρεπει να ξεχνάτε τα εμβόλιά του.Στα πλαίσια αυτά κρίσιμο είναι ,να ελέγχετε συστηματικά το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και να κάνετε όλες τις επαναληπτικές (αναμνηστικές) δόσεις των εμβολίων στην ώρα τους.
Όταν το παιδί είναι άρρωστο, μην το στέλνετε στο σχολείο- ακόμη κι αν απλώς έχει συνάχι ή βήχει λίγο. Και φυσικά εάν είναι άρρωστο και σας συστήσει ο παιδίατρος φαρμακευτική αγωγή, φροντίστε να την τελειώσετε. Μην την κόψετε πρόωρα, επειδή το παιδί σας αισθάνεται καλύτερα.
Στην περίπτωση που εμφανίσει πυρετό,δίνουμε αντιπυρετικό μόνο αν ξεπεράσει τους 38 βαθμούς, εκτός αν ο παιδίατρος σας δώσει άλλες οδηγίες. Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι δεν δίνουμε ποτέ αντιπυρετικά χωρίς σοβαρή αιτία, γιατί αυτά -όπως και τα περισσότερα φάρμακα- μεταβολίζονται στο συκώτι, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ή παρενέργειες στο βρεφικό οργανισμό, ειδικά όταν συσσωρεύονται σε μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη ποσότητα. Αυτός είναι ο λόγος που σε περίπτωση πυρετού που επιμένει δίνουμε εναλλάξ δύο διαφορετικά αντιπυρετικά. Κάθε αντιπυρετικό έχει χρόνο δράσης 5-6 ώρες. Όταν όμως ο πυρετός δεν πέφτει, στο ενδιάμεσο διάστημα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα δεύτερο αντιπυρετικό.Και φυσικά είναι μύθος η άποψη ότι δίνοντας αντιπυρετικό θα προλάβετε την ίωση, όταν βλέπετε ότι το παιδάκι είναι λίγο αδιάθετο.
ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr