Η φετινή διοργάνωση TEDxAthens με θέμα "UNLEASH" σηματοδοτεί «την φυγή προς τα εμπρός», η οποία περιορίστηκε στα χρόνια της πανδημίας. Απελευθέρωση και φυγή προς τα εμπρός στις τέχνες, στις επιστήμες, στην τεχνολογία, στις ιδέες γενικότερα, με περισσότερους από 13 ομιλητές να ανεβαίνουν στην κεντρική σκηνή του ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 28 Μαΐου, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Καλαβρός - Γουσίου, ιδρυτής του TEDxAthens και curator της διοργάνωσης.
Οι ομιλητές θα δώσουν τροφή σκέψης με τις παρεμβάσεις τους σε περισσότερους από 2.400 πολίτες που θα βρεθούν στο ΚΠΙΣΝ, αλλά και σε εκατοντάδες χιλιάδες που θα τις παρακολουθήσουν μέσω YouTube μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Στην Κεντρική Σκηνή, θα δούμε, μεταξύ άλλων, την Emine Dzhaparova, την πρώτη υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας. Πρώην δημοσιογράφος κι εκφωνήτρια ειδήσεων, έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της χώρας στην UNESCO, ως επικεφαλής της Πλατφόρμας της Κριμαίας. Έχει βραβευθεί με Mark Palmer για την στήριξή της στον ουκρανικό λαό και τη στάση της απέναντι στη ρωσική εισβολή. Τώρα, στο TEDxAthens, έρχεται να μιλήσει για την πραγματική σημασία της απελευθέρωσης για την ίδια.
Θα μιλήσει, επίσης, ο ειδικός στην ανθρώπινη συμπεριφορά και best-selling συγγραφέας, με έργα του να έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες, Thomas Erikson. Προσπαθεί να ζει όσο το δυνατόν πιο απλά, ακολουθώντας μία βασική αρχή: Δεν μπορείς να αλλάξεις τους άλλους, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου». Έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους επιχειρηματίες από την Ευρώπη, έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να μιλήσει για τις δυνατότητες της επικοινωνίας, της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της αυτογνωσίας.
Όσο για την Εναλλακτική Σκηνή, θα υπάρξει πάνελ αφιερωμένο στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, όπου θα συζητήσουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Παλαιολόγος και Κώστας Παπαχλιμίντζος, και οι ρεπόρτερ Κατερίνα Σταμούλη και Σταύρος Μιχαλούδης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους ομιλητές, αλλά και το φετινό ΤEDxAthens στην σελίδα https://www.tedxathens.com/tedxathens-2023/
Το ξεκίνημα
Ήταν Απρίλιος του 2009, όταν ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, 21 ετών φοιτητής τότε, έχοντας δει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την μη κερδοσκοπική οργάνωση ΤΕDx για τη διάδοση ιδεών που αξίζουν, συμπλήρωσε την αίτηση για να έρθει το Tedx στην Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα η διοργάνωση του πρώτου TEDxAthens ήταν γεγονός και λάμβανε χώρα στις 22 Οκτωβρίου 2009 με κεντρικό θέμα «Mind the Idea». Ήταν μόλις το 18ο TEDx event παγκοσμίως, όταν σήμερα οι τοπικές διοργανώσεις διεθνώς έχουν ξεπεράσει τις 5.000.
Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μέσω της οικονομικής κρίσης, με εμφανή τα αποτελέσματα στην διεθνή της εικόνα, η προσέλκυση ομιλητών δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Σήμερα το κλίμα έχει μεταστραφεί ριζικά καθώς οι ομιλητές επιλέγουν την Αθήνα, έχοντας ανεβάσει το TEDxAthens στα πιο επιδραστικά σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου.
Το ηλικιακό κοινό που προσελκύει το ενδιαφέρον του TEDxAthens είναι κυρίως μεταξύ 25 και 40 ετών. Το γεγονός όμως ότι 30ρηδες εκείνης της εποχής που σήμερα πλέον βρίσκονται σε ένα ώριμο στάδιο εξακολουθούν να μας παρακολουθούν και να βρίσκονται ανάμεσα στο κοινό της διοργάνωσης, αποτελεί για μας μεγάλη ικανοποίηση, τονίζει ο Δημήτρης Καλαβρός.
Στις πρώτες διοργανώσεις οι παρεμβάσεις ήταν ανθρωποκεντρικές, σήμερα οι παρεμβάσεις στοχεύουν περισσότερο μέσα από συναίσθημα να παρακινήσουν το κοινό, να αποτελέσουν ένα εφαλτήριο περισυλλογής και διαλόγου σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στόχος για το μέλλον, αναφέρει ο Δημήτρης Καλαβρός, είναι, μεταξύ άλλων, το TEDxAthens να αποτελέσει ένα προορισμό συγκέντρωσης όλης της οικογένειας. Οι γονείς με τα παιδιά τους να βρίσκονται στο χώρο του συνεδρίου, παρακολουθώντας ο καθένας τα διαφορετικά πολυθεματικά events που θα τους αφορούν.
Τι μπόρεσε να «προβλέψει» το TEDxAthens 15 χρόνια πριν; Ποιες οι τάσεις της κοινωνίας και των επιστημών που επικεντρώθηκαν οι ομιλητές στις πρώτες διοργανώσεις και ενέπνευσαν τότε και δικαιώθηκαν σήμερα;
Οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που σήμερα πλέον αλλάζει την ζωή και την καθημερινότητά μας, ήταν αντικείμενο συγκεκριμένων αναφορών των πρώτων διοργανώσεων, με παραδείγματα και όχι αφηρημένα ως τάση.
Επίσης, η αλλαγή πορείας στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, μιας που μέχρι τότε δεν ήταν κάτι σύνηθες, είχε αναφερθεί. Το προσωπικό ταξίδι του καθενός, σήμερα από αλλού ξεκινά με βάση και το εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό του υπόβαθρο και στις περισσότερες των περιπτώσεων οδηγείται αλλού, αναφέρει ο Δημήτρης Καλαβρός, εντάσσοντας και τον εαυτό τους στην τάση αυτή.
Ο ίδιος, άλλωστε, μπορεί να ξεκίνησε από νομικές σπουδές, όμως οδηγήθηκε στον χώρο της τεχνολογίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και σήμερα υποστηρίζει με κεφάλαια και γνώση νέους επιχειρηματίες και startup εταιρείες.