Την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στον Real fm.
«Η κυβέρνηση καθυστέρησε στο θέμα του προσφυγικού. Πιστεύει κανείς ότι μια κυβέρνηση ή ένας υπουργός μπορεί να πάρει τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις γι΄ αυτό το μεγάλο θέμα; Δε θα τις πάρει κανείς. Γι’ αυτό ζητήσαμε, στο συνέδριο του Ποταμιού με τον κ. Μητσοτάκη και την κυρία Γεννηματά και συμφωνήσαμε πως πρέπει να έχουμε μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο προσφυγικό. Ανέλαβα, ως ενδιάμεσος, την ευθύνη να καλέσω το γραφείο του Πρωθυπουργού και ζήτησα να μην καθυστερήσει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Να γίνει τη Δευτέρα, την Τρίτη, όσο το δυνατό νωρίτερα, για να υπάρξει μια εθνική γραμμή στο κορυφαίο αυτό θέμα που μας απασχολεί αυτές τις μέρες. Δυστυχώς δεν έχω ακόμα απάντηση για το πότε θα γίνει το συμβούλιο των αρχηγών» είπε.
Αναφορικά με τη μεγάλη κρίση του προσφυγικού ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι δεν μπορεί να λυθεί από ένα μόνο κόμμα: «Εμείς θεωρούμε ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό, το ασφαλιστικό και το θέμα της καθίζησης της οικονομίας είναι προβλήματα που δε μπορεί να τα λύσει ένα κόμμα, ακόμα κι αν πάρει 35% ή 38%. Με αυτό το σκεπτικό λέμε ότι είναι ευκαιρία να πάρουμε εμείς οι πολιτικοί αρχηγοί μια τολμηρή απόφαση και να πούμε: 10 στόχοι, 10 υπουργοί, 10 μήνες. Να λύσουμε τα κορυφαία ζητήματα της χώρας, να σκεφτούμε πρώτα από όλα πώς θα ανυψώσουμε το ηθικό του Έλληνα, και μετά να πάμε να μετρηθούμε στις κάλπες»
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια μόνιμη συμπεριφορά των κομμάτων εξουσίας καθώς παθαίνουν "πρωθυπουργίτιδα". Λένε: "Άσε να λύσω εγώ τα προβλήματα όταν έρθω με το καλό στην εξουσία''. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα λύσει μόνη της τα προβλήματα όταν θα έρθει στην εξουσία. Η ιστορία όμως τους διαψεύδει συστηματικά».
Στη συνέχεια μιλώντας για τους στόχους του Ποταμιού μια μέρα μετά το μεγάλο συνέδριο του Κινήματος ανέφερε: «Θα προσπαθήσουμε από σήμερα να κάνουμε μια “εκστρατεία” προς τον ελληνικό λαό για τις αλήθειες του Ποταμιού, γι' όλα αυτά που κατά καιρούς λέμε και που έχουν επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις ώστε να καταλάβει ο κόσμος τη χρησιμότητα της ύπαρξης ενός καθαρού μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην κοινωνία μέσα από το Ποτάμι».
«Εμείς ξεκινάμε μια προσπάθεια. Μιλήσαμε για ένα “Κοινοβούλιο της Αναγέννησης”. Ακούγονται πολλές φωνές που ζητούν να φτιάξουμε κάτι, που να είναι μεγάλο, να είναι ωραίο. Ποιος δεν το θέλει; Είπαμε να κάνει πίσω ο Θεοδωράκης και να μπει όλος ο κόσμος σε ένα Κοινοβούλιο της Αναγέννησης, για να συζητήσουμε εάν όντως, υπάρχει αυτή η διάθεση για συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις. Να τις υπερασπιστούμε από κοινού για τη χώρα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόταση που κάναμε» ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Εάν έχουμε αποφασίσει ποια είναι αυτά που μας ενώνουν και δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτά, είναι πολύ μικρής σημασίας εάν θα είμαι εγώ η κάποιος άλλος μπροστά. Αν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός» είπε απαντώντας σε ερώτηση για το πολιτικό στίγμα του Ποταμιού αλλά και την πρόταση του Κινήματος όπως εκφράστηκε στο 2ο Συνέδριο του Κινήματος
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε:«Aυτή την περίοδο που τα προβλήματα των προηγούμενων ετών καθρεφτίζονται στις πλάτες των επόμενων γενεών, το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και όλα αυτά που δε μπορεί να αντιμετωπίσει ο λαϊκισμός δηλαδή, κάποιος πρέπει να τα αντιμετωπίσει άμεσα» [...] Δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, να τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή στη διαφθορά, το νεποτισμό και τον παλαιοκομματισμό και έτσι τα μεγάλα προβλήματα του πολιτικού συστήματος δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν. Εμείς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε στο καλό του παρελθόντος και σε αυτό που θεωρούμε καλό για το μέλλον».