Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Εθνικά ανεύθυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την παράνομη μετανάστευση στον Εβρο


«Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ δείχνουν μείωση στους δείκτες εγκληματικότητας. Δεν είδα την παραμικρή ανακοίνωση από την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός αυτό. Που είναι το ενδιαφέρον τους; Που είναι η δική τους αξιολόγηση; Που είναι οι δικές τους θέσεις και προτάσεις; Συνεχίζουν όμως, να επιμένουν και να λένε ψέματα για το περιστατικό στον Εβρο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο OPEN.

Ο υπουργός επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ό,τι "θέλει να ανοίξει τα σύνορα της χώρας και να συμβεί αυτό που έγινε την περίοδο 2015, 2016, 2017 με το αίσχος της Μόριας στη Μυτιλήνη, της Ειδομένης και του Ελληνικού, όταν στοιβάζονταν και λιάζονταν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες".

Οσον αφορά ειδικότερα την εγκληματικότητα, αυτή μειώθηκε, όπως επισήμανε ο κ.Θεοδωρικάκος, κατά 25% το 2022 σε σχέση με την περίοδο προ κορονοϊού (2015 - 2019). Είπε αναλυτικά ο υπουργός:«Ζήτησα από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να παρουσιάζονται τις πρώτες ημέρες κάθε χρόνου τεκμηριωμένα και αξιόπιστα στοιχεία για την εγκληματικότητα και ο απολογισμός δράσης της ΕΛΑΣ για την χρονιά που πέρασε. Με αυτό τον τρόπο όλοι μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Αξιολογούμαστε όλοι γιατί πιστεύω ότι η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια στα οποία όλοι συμφωνούμε. Πρέπει να υπάρχει ασφάλεια με μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι έργο της ημέρας. Αυτό που απασχολεί τη μέση ελληνική οικογένεια είναι κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές αυτοκινήτων".

Αμέσως μετά, ο υπουργός σημείωσε ότι η ΕΛΑΣ έχει παρέμβει σε πολλά άβατα ανομίας, όπως στη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου, όπου για πολλά χρόνια δρούσαν εγκληματικές οργανώσεις. "Εκεί που έπρεπε να είναι τα παιδιά του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των οικογενειών που δυσκολεύονται να έχουν να πληρώσουν το νοίκι για τις σπουδές τους, τρεις εγκληματικές οργανώσεις είχαν βρει καταφύγιο", υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε:"Και αυτό ήταν γνωστό από το 2018 και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Αντίθετα εξαιτίας της ιδεοληψίας της άφηνε στο όνομα ενός πανεπιστημιακού ασύλου να δρουν ανενόχλητοι εγκληματίες, κακούργοι κακοποιοί και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή όχι μόνο των παιδιών αλλά όλης της ευρύτερης περιοχής. Από την ημέρα που είχε γίνει αυτή η επιχείρηση στη περιοχή Ζωγράφου και Καισαριανής έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο καθοριστικά η εγκληματικότητα».

Οσον αφορά τις ανθρωποκτονίες, ο κ.Θεοδωρικάκος ανέφερε, ότι το 2022 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες που διαπράχθηκαν τα τελευταία 11 χρόνια. "Εγιναν 79 ανθρωποκτονίες ενώ για παράδειγμα το 2011 είχαν γίνει 184", σημείωσε. "Υπάρχει και κάτι άλλο. Το 2022 η ΕΛΑΣ εξιχνίασε το 90% από αυτές τις δολοφονίες. Δηλαδή βρήκε τους δράστες και τους οδήγησε στη δικαιοσύνη. Το 2011, για να μην λέει κανείς ότι έχουμε κομματικές σκοπιμότητες, το ποσοστό ήταν 45%. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε από την προσπάθεια να εξιχνιαστεί κάθε εγκληματική πράξη και ιδιαίτερα κάθε δολοφονία, κάθε αφαίρεση ανθρώπινης ζωής. Είμαστε επίμονοι, γίνονται σοβαρές και συστηματικές έρευνες, τις οποίες τις αξιολογώ με θετικό τρόπο, γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια την οποία την παρακολουθούμε και θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν οι δράστες κάθε περίπτωσης οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".

Ειδική μνεία έκανε ακόμα ο υπουργός στην ενίσχυση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές. "Με σταθερό σχέδιο ενισχύεται η παρουσία τους στις γειτονιές", τόνισε."Γιατί όποιος βλέπει τη νύχτα ειδικά το περιπολικό με τον αναμμένο φάρο και την παρουσία των αστυνομικών, δεν αποφασίζει εύκολα να πάει να κάνει εγκληματική πράξη. Θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες τις ημέρες τις αστυνομικές δυνάμεις".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, υπογράμμισε:«'Εχουμε πολύ σοβαρή αύξηση των περιστατικών. Είναι σοκαριστικά τα στοιχεία καθώς η Ελληνική Αστυνομία ασχολήθηκε με 11.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο 2022. Καλούμε όλους τους ανθρώπους να μιλούν και να απευθύνονται στην Αστυνομία. Ιδίως τις γυναίκες που κατά μείζονα λόγο είναι θύματα. Να ανοίξουν την ψυχή τους και την καρδιά τους να πουν το πρόβλημα τους για να μπορέσουμε να δράσουμε. Δημιουργήσαμε 18 γραφεία που ασχολούνται με το θέμα και μέσα στο 2023 θα τα διπλασιάσουμε. Υπάρχει η γραμμή 15900 όπου μπορεί ο κάθε άνθρωπος, η κάθε γυναίκα να απευθυνθεί και όταν φτάσει στην Αστυνομία είναι υποχρεωτικό να υπάρχει δικογραφία και παίρνονται μέτρα προστασίας».

Ο κ.Θεοδωρικάκος ανέφερε επίσης αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα 256.000 μεταναστών, που προσπάθησαν να περάσουν παράνομα από τον Εβρο, ενώ προσέθεσε, ότι η ΕΛΑΣ τηρεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και όλους τους διεθνείς κανόνες που υπάρχουν για την δράση της και συνεργάζεται σταθερά με τον Frontex.

Παράλληλα, ο υπουργός χαρακτήρισε "επικίνδυνη και τυχοδιωκτική την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ", ενώ όσον αφορά τις εκλογές επισήμανε: "Η κυβέρνηση κράτησε όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα.

Είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο. Επειτα από πολύ καιρό μια κυβέρνηση που πέρασε από 40 κύματα σε αυτά τα 3,5 χρόνια, με κρίσεις σε διεθνές επίπεδο, πανδημίες, πολέμους, ενεργειακές κρίσεις όλα όσα έχουν έρθει από το εξωτερικό στη χώρα κατάφερε να κρατήσει όρθια την Ελλάδα. Έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου με όλη την κοινωνία μαζί. Δεν μένει κανένας πίσω με την ανεργία να μειώνεται, με τους χαμηλούς μισθούς σιγά σιγά να ανεβαίνουν και πρέπει να ανέβουν πολύ περισσότερο. Δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε εξωραΐζω τίποτα, αλλά η πολιτική είναι ένα συγκριτικό πεδίο. Κακά τα ψέματα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι ή θα συνεχίσουμε με το Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία σε ένα δρόμο σταθερό, σίγουρο και ασφάλειας, ή αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να ξανά τζογάρει και να επιστρέψει σε πειράματα που απέτυχαν».

Τέλος, ο κ.Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην κ.Τσαπανίδου, τονίζοντας: "Θέλω να της ευχηθώ, για λόγους πολιτικού πολιτισμού, να έχει υγεία, να πετύχει στα καθήκοντά της. Προσωπικά, θα ήθελα να ευχηθώ να βάλει και μια άλλη πολιτική νότα στην κουλτούρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ απογοητευτικά για το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα