Πολιτική

Θεοχάρης: Το νέο ν/σ υλοποιεί ήδη το 50% του προγράμματός μας και των οικονομικών προεκλογικών δεσμεύσεων


Στην Ολομέλεια εισάγεται την Τετάρτη, για συζήτηση και ψήφιση, το σχέδιο νόμου για τη στήριξη του εισοδήματος. Κατά τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών είναι προτεραιότητα της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης. «Αν η πρώτη τετραετία για την κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εστίασε και πέτυχε την ανάταξη της εθνικής οικονομίας, με ένα φιλοεπενδυτικό, φιλοαναπτυξιακό σχέδιο το οποίο ξεδιπλώθηκε σε τέσσερα χρόνια, σήμερα γι' αυτή τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης, η προτεραιότητα μας είναι η αύξηση του εισοδήματος για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα. Γι' αυτό το στόχο δεσμευτήκαμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες πολύ πριν τις εκλογές και αυτή τη στρατηγική χαράζουμε μετά από τη νίκη της ΝΔ», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

«Το καινούργιο νομοσχέδιο που εισηγείται προς ψήφιση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υλοποιεί ήδη το 50% του προγράμματός μας και των οικονομικών προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Ιστορικά, τουλάχιστον, από τη Μεταπολίτευση και εξής, δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα με τη συνέπεια λόγων και έργων που επιδεικνύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τον τίτλο κιόλας του νομοσχεδίου, δηλώνουμε ξεκάθαρα το κοινωνικό πρόσημο της οικονομικής μας πολιτικής. Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας -συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», είπε ο Χάρης Θεοχάρης και υπογράμμισε: «Φέρνουμε ευνοϊκά για το εισόδημα και τους μισθούς μέτρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. που κοστολογείται το πρόγραμμά μας. Μέτρα κοστολογημένα ως το τελευταίο ευρώ, με χαρακτήρα κοινωνικό και αναπτυξιακό. Με δικαιοσύνη, μακριά από τη λογική του "δώσ' τα όλα"». Το νομοσχέδιο, επέμεινε ο υφυπουργός Οικονομικών, «υπηρετεί ένα μεγάλο συμβόλαιο, ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με το λαό και γι' αυτό επιβάλλεται η υπερψήφιση του».

«Με εργατικότητα, ρεαλισμό και συνέπεια, όπως πράξαμε μέχρι τώρα, συνεχίζουμε να κάνουμε σταθερά ανοδικά βήματα, να ανεβάζουμε σταθερά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, και όλα αυτά χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο εκτροχιασμού τις δημοσιονομικές ισορροπίες του κράτους», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ Ξενοφών Μπαραλιάκος και πρόσθεσε: «Όπως ολοκληρώσαμε το προεκλογικό πρόγραμμα της προηγούμενης τετραετίας σεβόμενοι τους Έλληνες πολίτες, έτσι και τώρα, ξεκινώντας το νομοθετικό μας έργο με το παρόν νομοσχέδιο, καλύπτουμε το 50%, περίπου, των προεκλογικών οικονομικών δεσμεύσεων του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό ονομάζεται συνέπεια λόγων και έργων».

Το σημερινό νομοσχέδιο δεν δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης. «Δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις όταν προσδιορίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις, για πρώτη φορά πράγματι, στο διαθέσιμο εισόδημά τους μετά από 13 χρόνια της τάξεως του 5%, την ώρα που μόνο ο πληθωρισμός του 2022 ήταν σύμφωνα με την Eurostat 7,6%. Και γι΄ αυτό αυτές τις ημέρες, παρά τις επιμέρους συγκλίσεις και αποκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί στη συζήτηση, η ιδέα της Νέας Δημοκρατίας ότι ο σημερινός νόμος συνιστά άρση των εν εξελίξει κλιμακούμενων κοινωνικών ανισοτήτων της χώρας, είναι προφανώς απολύτως εσφαλμένη», είπε ο κ. Μαμουλάκης. Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τη στάση του κόμματος του, στην επικείμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται επί της αρχής να υπερψηφίσει το παρόν νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως συναίνεση προς την ασκούμενη οικονομική ή δημοσιονομική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης».

Την απόσυρση του άρθρου 61 του νομοσχεδίου για τα «προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ετών και άνω», έθεσε εμφατικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. «Αυτό το επαίσχυντο άρθρο οδηγεί με έμμεσο τρόπο τα όρια συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προκαλώντας την αντίδραση του παριστάμενου υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

«Τα όρια συνταξιοδότησης είναι ο ελάχιστος χρόνος ηλικίας κάτω από τον οποίο δεν μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη. Αυτό δεν αλλάζει. Αυτό έχει νομοθετηθεί με το ν.4670/2020, είναι τα 67 χρόνια και δεν αλλάζουν», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι πάνω από τα 67 χρόνια που δεν έχουν τα ένσημα που απαιτούνται για να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί να μένουν εγκλωβισμένοι στα προνοιακά επιδόματα».

«Η διάταξη είναι πολύ σαφής. Λέει εφαρμογή σε ανέργους ηλικίας άνω των 67 έως 74 ετών. Άρα λοιπόν, όσοι είναι από 67 έως 74 ετών λογίζονται ως εργαζόμενοι, άρα έχουμε εμμέσως πλην σαφώς αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης», επέμεινε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

«Το όριο συνταξιοδότησης είναι το όριο κάτω από το οποίο υποχρεωτικά εργάζεται κάποιος. Πάνω από τα 67 έτη, δίνουμε μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τη δυνατότητα να συμπληρώσει κάποιος από τα ένσημα και να ξεφύγει από την παγίδα φτώχειας, που, ενδεχομένως, να βρίσκεται», ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης.

«Το παρόν νομοσχέδιο στο σύνολό του περιλαμβάνει αρκετές ρυθμίσεις και διατάξεις που είναι, μεν, προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αλλάζουν ριζικά τις παθογένειες των θεμάτων που άπτονται», είπε ο Αθανάσιος Χαλκιάς, ειδικός αγορητής του κόμματος «Σπαρτιάτες» και πρόσθεσε: «Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε πως ο Έλληνας έχει ανακτήσει το επίπεδο μισθού και αγοραστικής δύναμης, ώστε να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Στη νομοθετική πρόβλεψη για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. «Είναι προβληματικό το ότι η κοστολόγηση αναλαμβάνεται από μια ανεξάρτητη Αρχή, τα μέλη της οποίας διορίζονται εμμέσως πλην σαφώς από την εκάστοτε κυβέρνηση, αφού ο πρόεδρος και τα άλλα 4 μέλη του ΔΣ προεπιλέγονται μεταξύ των υποψηφίων από τριμελή επιτροπή που απαρτίζεται από τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», επισήμανε ο κ. Βιλιάρδος.

«Είναι μια ανεξάρτητη Αρχή το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, όπως και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Έχουν κερδίσει την ανεξαρτησία τους, δεν έχουν μπει ή παρέμβει ή κάνει ανακοινώσεις οι οποίες έχουν σχέση με κάποια κομματική ή άλλη λογική και νομίζω ότι αυτό είναι ένα κέρδος για τη δημοκρατία μας και έτσι θα παραμείνει», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο ειδικός αγορητής της «ΝΙΚΗΣ» Ανδρέας Βορρύλας, επανέλαβε την απόφαση του κόμματος του να υπερψηφίζει θετικές διατάξεις που αυξάνουν τα εισοδήματα, που είναι αναγκαία για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Διατύπωσε όμως πλειάδα παρατηρήσεων. Ιδίως σε σχέση με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, για τα ακίνητα που ασφαλίζονται, ο κ. Βορρύλας είπε ότι αν ψηφιστεί ως έχει η προτεινόμενη διάταξη, θα προκύψουν δυσανάλογες ασφαλιστικές αξίες και μεγάλα ασφαλιστικά κόστη σε σχέση με την ωφέλεια που προκύπτει από την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας του ακινήτου. Να υιοθετηθεί ασφαλιστική αξία που θα προκύπτει με βάση το κόστος κατασκευής του κτιρίου, μειωμένο με το συντελεστή που θα αναφέρεται στην παλαιότητα του ή να γίνεται υπολογισμός με βάση την τρέχουσα αξία του ακινήτου, όπως προσδιορίζεται αυτή από τις ασφαλιστικές εταιρείες», είπε ο βουλευτής της «ΝΙΚΗΣ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα