Μπροστά στον κίνδυνο ενός καταστροφικού ντόμινο βρίσκονται πλέον οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία, καθώς η εξαπλούμενη επιδημία κορωνοϊού και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της προκαλούν δραματικές απώλειες στα χρηματιστήρια, όπου «εξατμίζονται» καθημερινά εκατοντάδες δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης.
Πολλαπλασιαστικές δυσμενείς παρενέργειες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις επιχειρήσεις, στις εμπορευματικές συναλλαγές και στην παραγωγή. Ορατός πλέον ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης.
Η καταιγίδα που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες επιστρέφει σήμερα με μεγαλύτερη δύναμη στα χρηματιστήρια, σαρώνοντας μετοχές και δείκτες. Απώλειες πάνω από 3,5% στις ευρωπαϊκές αγορές, στο -2,3% ο Dow Jones, περίπου 3% έχανε πριν από λίγο ο Nasdaq.
Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και τα επενδυτικά funds σπεύδουν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, με ρευστοποιήσεις που επιταχύνουν την πτώση. Παράλληλα επιταχύνεται η μετακίνηση κεφαλαίων σε ασφαλέστερα καταφύγια, προκαλώντας αστάθεια και κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων.
Μεγαλώνει λοιπόν ο κίνδυνος πρόκλησης ντόμινο, που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στις αγορές, στην παγκόσμια οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εχασε τα κέρδη μιάς χρονιάς
Στη δίνη του κυκλώνα το ελληνικό χρηματιστήριο, που η πορεία του εξαρτάται πρωτίστως από κινήσεις και επιλογές των ξένων funds – με επιβαρυντικούς καταλύτες το μεταναστευτικό και τις εκτιμήσεις για το κόστος που θα επωμισθούν οι τράπεζες για την εξυγίανση των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους.
Περίπου 2,6 δισ. ευρώ «εξατμίσθηκαν» σήμερα από τις κεφαλαιοποιήσεις, ενώ πάνω από 8,5 δισ. ευρώ είναι οι συνολικές απώλειες κεφαλαιοποίησης σε εβδομαδιαία βάση.
Οι πιέσεις εντάθηκαν και οι βασικοί δείκτες βυθίστηκαν στα χαμηλά έτους, χάνοντας ότι είχαν κερδίσει μετά τις ευρωεκλογές του περυσινού Μαϊου, όταν η προοπτική επικράτησης της ΝΔ στις ευρωεκλογές οδήγησε το ΧΑ σε ταχεία άνοδο.
Στο χείλος του γκρεμού
Η εικόνα επιδεινώνεται και οι προοπτικές καθίστανται εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει διαδοχικές στηρίξεις και βρίσκονται πλέον σε υπερβολικά υπερπουλημένα επίπεδα. Η τεχνική εικόνα συνηγορεί σε ανοδική αντίδραση, αλλά η ψυχολογία της αγοράς μάλλον οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση.
Μετά τη διάσπαση της τελευταίας στήριξης στις 792 μονάδες, ο ΓΔ βρίσκεται πλέον μπροστά σε «βάραθρο» που φθάνει έως τις 720 μονάδες – εκεί μπορεί να σταματήσει η πτώση, εάν το κλίμα δεν αλλάξει επί τα βελτίω τις επόμενες μέρες.
Ολοι οι δείκτες τερμάτισαν σήμερα στα απόλυτα χαμηλά ημέρας – ένδειξη ότι η προσφορά δεν έχει εξαντληθεί και ότι η αυριανή συνεδρίαση θα ξεκινήσει με αρνητικό πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 768,83 μονάδες, υποχωρώντας κατά 5,24%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 5,06%, υποχωρώντας στις 1.949,42 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε το πρωί μέχρι +1,27% και στη συνέχεια βυθίστηκε. Τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό, με απώλειες 9,16%. Πρώτη σε απώλειες η Attica Bank (-14,8%). Ακολούθησαν Πειραιώς -12,4%, Eurobank και Alpha -9,2%, Εθνική -8,7%, Τρ. Ελλάδος -1,3%.
Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Στο «βυθό» η ΔΕΗ -11,7%. EXAE -9,4%, Ελλάκτωρ -8,5%, Aegean -8,2%. ΑΔΜΗΕ -7,8%, Jumbo -6,3%, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ -5,5%.
Ιδια εικόνα στα mid caps. Τον... χορό του Ζαλόγγου έσυραν η Ιντρακάτ (-14%), η MIG (-12,4%) και η Intralot (-11,8%). Ακολούθησαν Intracom -10,5% και Πλαστικά Θράκης -8,5%.