Ό,τι σας σηκώνει από το κρεβάτι μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε κιόλας.
Τα άτομα που έχουν στόχους στη ζωή τους είναι πιθανότερο να έχουν λιγότερες διαταραχές ύπνου, όπως άπνοια, σύνδρομο των ποδιών και μπορούν να κοιμούνται καλύτερα τις νύχτες.
«Βοηθώντας τους ανθρώπους να αποκτήσουν έναν σκοπό στη ζωή τους, θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ειδικά για μια μερίδα του πληθυσμού που αντιμετωπίζει αϋπνία», αναφέρει ο Jason Ong, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, ενώ προσθέτει πως ο σκοπός στη ζωή είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί με θεραπευτικές προσεγγίσεις.
«Καθώς μεγαλώνουν, οι άνθρωποι έχουν περισσότερες διαταραχές του ύπνου καθώς και αϋπνία. Οι γιατροί προτιμούν να χρησιμοποιούν μεθόδους χωρίς χάπια για να βελτιώσουν τον ύπνο των ασθενών, μια πρακτική που συνιστά το Αμερικανικό Ιατρικό Κολέγιο ως θεραπεία ενάντια στην αϋπνία», λέει ο Ong.
Η μελέτη περιελάμβανε 823 συμμετέχοντες, άτομα χωρίς άνοια, ηλικίας 60 έως 100 ετών με μέσο όρο ηλικίας τα 79 έτη. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν Αφροαμερικάνικοι και το 77% ήταν γυναίκες.
Οι άνθρωποι που αισθάνθηκαν ότι είχαν νόημα στη ζωή τους, είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άπνοια και 52% λιγότερο πιθανό να έχουν σύνδρομο ποδιών. Επίσης, είχαν ελαφρώς καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια έρευνα 10 ερωτήσεων, σχετικά με το σκοπό της ζωής τους και σε μια άλλη έρευνα με 32 ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο. Για το σκοπό της πρώτης έρευνας, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ανταπόκρισή τους σε φράσεις όπως: «Αισθάνομαι καλά όταν σκέφτομαι τι έκανα στο παρελθόν και τι ελπίζω να κάνω στο μέλλον».
Η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με τη δυσκολία σε αυτόν, τη διατήρηση του και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή που αυξάνεται με την ηλικία, στην οποία ένα άτομο παίρνει μικρότερες ανάσες ή παύει να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου, αρκετές φορές.
Αυτή η διαταραχή κάνει συχνά ένα άτομο να αισθάνεται κουρασμένο μόλις ξυπνήσει και φέρνει υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών προκαλεί άβολα αισθήματα στα πόδια και μια ακαταμάχητη ώθηση για να τα κινείται συνεχώς.
Τα συμπτώματα συμβαίνουν συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ και συχνά γίνονται πιο σοβαρά τη νύχτα, όταν ένα άτομο ξεκουράζεται, κάθεται ή ξαπλώνει στο κρεβάτι.
Η μελέτη έγινε σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα είναι πιθανόν να ισχύουν και για το ευρύτερο κοινό.
Το επόμενο βήμα της έρευνας θα πρέπει να είναι η μελέτη της χρήση θεραπειών για να βελτιωθεί μεσώ της καθημερινότητας του ατόμου και η ποιότητα του ύπνου, λέει ο συγγραφέας Arlener Turner, πρώην μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη νευρολογία του Feinberg.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση των Ηνωμένων Πολιτειών και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Ιλλινόις υποστήριξαν το εν λόγω εγχείρημα.