Πολιτική

Θετικά άρχισε η εβδομάδα για τις ευρωαγορές - Χαμηλό 11 μηνών για τη στερλίνα


Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την βοήθεια του πετρελαίου αλλά και λόγω εξασθένησης των φόβων για την κινεζική οικονομία και της επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη. Τα υπόλοιπα θέματα ωστόσο, όπως είναι οι κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα που μπορεί να έχει η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων (καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν τις οικονομίες τους) και η προοπτική πώλησης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία λόγω της χαμηλής, ακόμα, τιμής του πετρελαίου, παραμένουν.

Το brent κοντά στα 34,05 δολ. το βαρέλι (+2,9%) βοηθάει να δημιουργηθεί μια αίσθηση ενός μικρότερου κινδύνου για τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου και ειδικότερα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η πρόσφατη συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής του πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου θεωρείται σημαντική διότι υποστηρίζεται από χώρες που παράγουν το 75% του πετρελαίου παγκοσμίως. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε σήμερα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια και οι χώρες παραγωγής θα πρέπει να αυξήσουν τους συντελεστές φορολογίας.

Μια συμφωνία αυτού του είδους θα ήταν θετική μεσοπρόθεσμα, καθώς θα αποτελούσε στην ουσία μια επιστροφή του ΟΠΕΚ στις ποσοστώσεις σε επίπεδο χώρας, με ελεγχόμενα μέγιστα επίπεδα παραγωγής αντικαθιστώντας το σημερινή "ελευθερία". Η συμφωνία αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι χαμηλές τιμές δημιουργούν σημαντική πίεση στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. 

Στο "μέτωπο" του Brexit οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν είναι εύκολο η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, ωστόσο στις τελευταίες 11 μήνες η στερλίνα διολίσθησε έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η στερλίνα έχασε 1,1% έναντι των υπόλοιπων 16 ισχυρών νομισμάτων, χάνοντας μερικά από τα κέρδη της Παρασκευής όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνήψε συμφωνία που αφορά στους όρους της ένταξης με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες και ορίστηκε η ημερομηνία του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου 2016. Στα ταμπλό, η λίρα έχασε 1,5% και διαμορφώθηκε σε 1,4192 δολάρια, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τις 19 Μαρτίου.

Μετά από μια αισιόδοξη συνεδρίαση Ασίας-Ειρηνικού, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι μέχρι 1,4% πάνω ενώ οι διάφοροι δείκτες κερδίζουν από 1,3% μέχρι 2,85%. Σημειώνεται ότι το ιταλικό χρηματιστήριο συνήθως υπεραντιδρά όπως συμβαίνει και με το ΧΑ.

Κλεδί η ανάκαμψη του πετρελαίου

Όπως επισημαίνει ο ΙΕΑ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται σταδιακά όταν η αγορά αρχίζει να εξισορροπείται, η μεγάλη διαθεσιμότητα περιορίσει το ράλι - τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον. Το ενδεχόμενο μιας ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου προκύπτει από ανεπαρκείς επενδύσεις. «Είναι εύκολο για τους καταναλωτές να εφησυχάσουν από την αφθονία του πετρελαίου και των χαμηλών τιμών σήμερα, αλλά πρέπει να λάβουν υπόψη το εξής: οι ιστορικές περικοπές των επενδύσεων αυξάνουν τις πιθανότητες για δυσάρεστες εκπλήξεις στις τιμές του πετρελαίου στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, σύμφωνα με τον διευθυντής της IEA Fatih Birol.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις