Πολιτική

Θετικό μέτρο ο μηνιαίος υπολογισμός rebate / Δαμόκλειος σπάθη η υποκοστολόγηση των


Θετικό μέτρο ο μηνιαίος υπολογισμός rebate / Δαμόκλειος σπάθη η υποκοστολόγηση των εξετάσεων

Θετική ανταπόκριση βρήκε από τους εργαστηριακούς γιατρούς η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τον υπολογισμό του rebate σε μηνιαία βάση, καθώς σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων-Κυτταρολόγων-Παθολογοανατόμων Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων)και της ΠΕΙΒ (Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας ) και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, μικροβιολόγο κα Μαρία Καλαμάρη, με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να ελέγξουν τρόπο τινά, τον προϋπολογισμό. 

Έλεγχος της προκλητής ζήτησης

Βέβαια, όπως επισημαίνει η κα Καλαμάρη, για να γίνει πλήρης έλεγχος χρειάζεται η εφαρμογή των αριθμητικών ορίων και κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης, η εφαρμογή των πρωτοκόλλων αλλά και μία εφαρμογή στην ΗΔΙΚΑ που θα ελέγχει μέσω του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ την προκλητή ζήτηση. 

Όπως ανέφερε η κα Καλαμάρη, οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν να γίνεται έλεγχος των παραπεμπτικών (real time) δηλαδή, σε ημερήσια βάση στην ΗΔΙΚΑ, έτσι ώστε, να μην συνταγογραφούνται πέραν των δύο διαγνωστικών εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ημερησίως. Γιατί δυστυχώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτό με αποτέλεσμα να ξεφεύγει η δαπάνη και να την πληρώνουν όλα τα εργαστήρια.

Δίκαιο μέτρο το μηνιαίο rebate

Επανερχόμενη στο θέμα του rebate η κα Καλαμάρη απάντησε, ότι είναι ένα μέτρο που το ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό τα μικρά εργαστήρια, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ελέγχουν κάθε μήνα τι rebate τους αναλογεί και δεν θα περιμένουν στο τέλος του έτους όπου δημιουργούνται προβλήματα όπως φορολογικά, καθώς στο παρελθόν είχαν φορολογηθεί για ποσά που δεν είχαν εισπράξει, αναγκαζόντουσαν να κόβουν πιστωτικά και τους γινόταν παρακράτηση σε περισσότερα χρήματα από αυτά που έπρεπε να πληρώσουν. Ο νέος τρόπος είναι πιο δίκαιος, καθώς θα γνωρίζουν κάθε μήνα τι χρωστάνε και θα τους γίνεται παρακράτηση γι αυτά που έχουν εισπράξει. Με τον παλιό τρόπο οι εργαστηριακοί πλήρωναν στην κυριολεξία τη «νύφη» για έσοδα των μεγάλων Διαγνωστικών Κέντρων αφού, έτρωγαν το κούρεμα όλοι μαζί ενώ, τα μικρά εργαστήρια στην πλειονότητά τους δεν έφταναν στα ποσά που έφταναν οι διαγνωστικές αλυσίδες.

Για παράδειγμα, όπως λέει η κα Καλαμάρη τα εργαστήρια καταθέτουν εισπράξεις από 7.000-10.000 το μήνα ενώ, τα διαγνωστικά κέντρα πάνω από 50.000 το μήνα. Έτσι ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός και πλήρωναν όλοι μαζί γι αυτό.

Τα ποσοστά που πληρώνουν για rebate τα εργαστήρια είναι ως εξής:

Μέχρι 5.000 ευρώ δεν πληρώνουν rebate. Από 5.000 – 7.000 το πληρώνουν ένα 10%, από 7.000-11.000 πληρώνουν 20%, από 11.000-15.000 πληρώνουν 20%, από 15.000-20.000 πληρώνουν 35%, από 20.000-30.000 πληρώνουν 40% και από 30.000 και πάνω το ποσοστό είναι 50%.

Υποκοστολόγηση των εξετάσεων

Ένα μεγάλο θέμα που κυριολεκτικά όμως είναι «δαμόκλειος σπάθα» πάνω από τα κεφάλια τους αυτή τη στιγμή είναι η υποκοστολόγηση των εξετάσεων. Οι δανειστές μας ζήτησαν να γίνει υποκοστολόγηση της τάξης του 68% κάθετα, ωστόσο έπειτα από διαβουλεύσεις αυτό μειώθηκε στο 43%. Αν όμως δεν μειωθούν άμεσα οι δαπάνες τότε θα γίνει περεταίρω υποκοστολόγηση η οποία θα φτάσει το 68% και σ’ αυτή την περίπτωση, υπολογίζεται ότι 2.000 εργαστήρια δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν όπως λέει η κα Καλαμάρη. Και συμπληρώνει, «σε μια χώρα με τη γεωγραφική κατανομή της Ελλάδας, δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν εργαστήρια καθώς είναι αδύνατο να υπάρχουν Διαγνωστικά Κέντρα μεγάλης εμβέλειας και στα πιο μικρά νησάκια».

Αναφερόμενη μάλιστα στα δημοσιεύματα των ημερών για αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στις διαγνωστικές εξετάσεις, διευκρινίζει ότι είναι εντελώς λάθος και ότι δεν κατανόησαν τι ακριβώς συνέβει. Όπως μας αναλύει η κα Καλαμάρη, δεν αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών, απλά μειώθηκε η αποζημίωση των εξετάσεων στους εργαστηριακούς γιατρούς. Δηλαδή, το τιμολόγιο των Διαγνωστικών Εξετάσεων του 1991 εξακολουθεί να ισχύει. Η μείωση των τιμών σε 51 εξετάσεις που αποφάσισε προ ημερών ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, αφορά αποκλειστικά και μόνο τον ασφαλιστικό Οργανισμό ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωση που δίνει προς τους συμβεβλημένους παρόχους του, ενώ υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία που εξακολουθούν να είναι εκτός ΕΟΠΥΥ όπως της ΕΥΔΑΠ, των δημοσιογράφων κ.λπ εξακολουθούν να αποζημιώνουν τους εργαστηριακού γιατρούς, με το τιμολόγιο του 1991.

Με λίγα λόγια οι εργαστηριακοί γιατροί θα πληρώνονται λιγότερα ακόμα χρήματα σε μία εξέταση των 1 και 2 ευρώ ενώ οι ασφαλισμένοι θα καλύπτονται όπως και πριν από το Ταμείο τους.

Αμοιβή για την ιατρική διάγνωση

Κλείνοντας τη συζήτηση μας, η κα Καλαμάρη μου ανέφερε και το ζήτημα της αμοιβής των γιατρών στα εργαστήρια για την ιατρική διάγνωση. «Η ιατρική διάγνωση πρέπει να αμείβεται» σημείωσε και συμπλήρωσε «δεν πληρωνόμαστε επίσκεψη και ζητάμε ένα μικρό ποσοστό επί του παραπεμπτικού». Ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ποιος γιατρός εργάζεται για 12 μήνες και με πληρώνεται για 6-7 μήνες λόγω των claw back & rebate;».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις