Επιχειρήσεις

Θρίλερ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού: Κάποιος είπε πολλά για το καρτέλ των κατασκευών…


 Δύσκολο και πολύπλοκο γίνεται το παιχνίδι δύναμης και ισορροπιών στον κλάδο κατασκευών, όπου “βγαίνουν μαχαίρια”, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες τις Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενο καρτέλ στα δημόσια έργα.

Το κλίμα σύμπνοιας, “κατανόησης και συνεργασίας” που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα,  διαδέχονται η αμφισβήτηση και η καχυποψία. Ποιος από τον κλάδο είναι το «βαθύ λαρύγγι»,  που έδωσε στην Επιτροπή στοιχεία για να προχωρήσει τις έρευνες και να “στριμώξει” τους μεγαλοεργολάβους;  Ποιός φρόντισε να διασωθεί, “τυλίγοντας σε μιά κόλλα χαρτί” τους συνεργάτες και οιονεί ανταγωνιστές του;

Αν η Επιτροπή βρεί στοιχεία για καρτέλ, ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς για τους συμμετέχοντες. Ο  “πληροφοριοδότης” όχι μόνο θα τη γλιτώσει, αλλά θα βγει και κερδισμένος, έχοντας εξοντώσει  κάποιους ανταγωνιστές πρώην συνεργάτες του.

Στον κλάδο όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η Επιτροπή είχε πολλά στοιχεία όταν “επέδραμε” στα  γραφεία μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Τα είχε δώσει κάποιος από τους εμπλεκόμενους, που προσπάθησε να γλιτώσει βλέποντας τη “φωτιά” να πλησιάζει. Οπως αναφέρεται σε συζητήσεις, μεταξύ άλλων έδωσε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με πρακτικές καρτέλ στα δημόσια έργα, για υπόγειες συνεργασίες, καθώς και για τον ρόλο της Reggeborgh στη διανομή της “πίτας”.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε παρέμβει για την ταυτόχρονη συμμετοχή του ολλανδικού ομίλου στις εταιρείες Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θεωρώντας ότι ενείχε στοιχεία σύγκρουσης συμφερόντων και καταστρατήγησης  των κανόνων ανταγωνισμού.

 Βαριά πρόστιμα στους υπότροπους

Υπό την σκέπη της  Reggeborgh, το σενάριο «ακριβές κατασκευές σε χρόνο-ρεκόρ» οδηγούσε σε έργα με υψηλό κόστος και παράλληλα σε αποκλεισμό ξένων εταιρειών από τους μεγάλους διαγωνισμούς. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν βέβαια σε βάρος του Δημοσίου και των φορολογουμένων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πιάσει την άκρη του νήματος και συνεχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι. Αν φθάσει σε διαπιστώσεις που θα επιβεβαιώνουν ενδείξεις και καταγγελίες, θα επιβάλει βαριά πρόστιμα. Ισως όχι τέτοια που να οδηγούν εταιρείες σε λουκέτο, αλλά εν πάση περιπτώσει δυσβάστακτα – οι μεγαλοεργολάβοι θα δουλεύουν την επόμενη πενταετία για να πληρώνουν ποινές και πρόστιμα.

Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τις μεγάλες εισηγμένες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, που είχαν αποδεχθεί την εμπλοκή/ενοχή τους στην προηγούμενη υπόθεση καρτέλ του 2017. Αν τώρα βρεθούν πάλι μπλεγμένες, θα θεωρηθούν υπότροπες και θα υποστούν εξοντωτικές ποινές – όπως και οι επικεφαλής τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα