Διεθνή

Τι κερδίζει η Τουρκία, από το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Η ψήφιση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φέρνει «δώρα» στην Άγκυρα, που παζάρεψε μέχρι τέλους τα οφέλη και που θα αποκομίσει από ένα ζήτημα το οποίο θεωρητικά ήταν ένα διπλωματικό ζήτημα διεύρυνσης διεθνούς οργανισμού.

Η Τουρκία με το «ναι» στη Σουηδία (και τη Φινλανδία νωρίτερα) «πήρε» από τις δύο Σκανδιναβικές χώρες που θεωρούνται και από τις πλέον δημοκρατικές στον κόσμο, «διευκολύνσεις» για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» όπως η ίδια αναφέρει. Ουσιαστικά δηλάδη «διέρρηξε» τα νομικά συστήματα των χωρών αυτών για «τρομοκράτες» που εν προκειμένω είναι Γκιουλενιστές, Κούρδοι και γενικά αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνητικού εταίρου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Άνοιξε έτσι την κερκόπορτα για να ζητά την έκδοση από τις χώρες αυτές όσων Τούρκων πολιτών είναι αντίθετοι στις επιδιώξεις της κυβέρνησής του.

Σημειώνεται ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν αναγκαία για την όποια προστασία τους, διότι θα μπορούσαν υπογραφούν συμφωνίες είναι με το ΝΑΤΟ είτε με χώρες του ΝΑΤΟ απευθείας για τη στρατιωτική στήριξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι από επίθεση (σσ Ρωσίας). Ο λόγος είναι να κλείσει η ΑΟΖ και οι θαλάσσιες ζώνες στην Αρκτική για να ελεγχθεί το θαλάσσιο εμπόριο (σσ. Κίνα) και δευτερευόντως για «κλειστεί» η Ρωσία από τις βόρειες θάλασσες. Ούτως ει άλλως, προσφάτως οι ΗΠΑ υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία με τη Σουηδία που αποδεικνύει τα παραπάνω.

Εξάλλου ένταξη στο ΝΑΤΟ όλων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είχε ως σκοπό τον περιορισμό της Ρωσίας, διότι είναι αυτονόητο ότι μικρές χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Αλβανία κ.α. δεν μπορούν να διαθέσουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στη Συμμαχία, ούτε είναι σύγχρονα εξοπλισμένες.

Εξοπλιστικά

Το μεγαλύτερο μέρος των όσων αποκόμισε η Τουρκία από το «ναι» είναι εξοπλιστικά. Αρχικά είναι βέβαιο ότι θα λάβει τα F-16 από τις ΗΠΑ (40 νέα και αναβάθμιση 80), και ήδη γίνονται κρούσεις για επανένταξη στο πρόγραμμα του F-35, χωρίς η Άγκυρα να έχει δώσει τους S-400. Όσο δεν υπάρχει επίσημο αίτηση επιστροφής των τουρκικών κεφαλαίων στο πρόγραμμα, ή ανακοίνωση από τις ΗΠΑ ή την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin, ότι επεστράφησαν τα ποσά ή χρησιμοποιήθηκαν για άλλα οπλικά συστήματα, είναι προφανές ότι υπάρχει εν ισχύ το τουρκικό αίτημα επαναφοράς στο πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Το δεύτερο που πήρε η Τουρκία από τις ΗΠΑ είναι τεχνογνωσία για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που έχει και κυρίως για τους κινητήρες τους. Απώτερος στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν οι κινητήρες αυτοί για το εγχώριο μαχητικό TFX (KAAN) το οποίο έχει τροχοδομήσει με κινητήρες F-16, αν δεν καταφέρουν να πετύχουν συμπαρωγή κινητήρων. Ήδη υπάρχουν προχωρημένες επαφές με Ουκρανία, Νότια Κορέα και Βρετανία και αν δεν καρποφορήσουν το τουρκικό «plan B» έχει τους κινητήρες αμερικανικούς κινητήρες F110 της General Electric ή κάποια τουρκική εξέλιξη αυτών.

Ωστόσο πιο σημαντικά είναι αυτά που δεν έχουν γίνει γνωστά, διοτι η Άγκυρα έχει ζητήσει μεταφορά τεχνογνωσίας και από τη Σουηδία που έχει μια σημαντική βιομηχανία πολεμικών συστημάτων, αλλά και από την Φινλαδία που είναι εξελιγμένη τεχνολογικά με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες. αλλά και από τις ΗΠΑ κυρίως για το ναυτικό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα